A gyermekorvos 7 jótanácsa napozáshoz

A gyermekorvos 7 jótanácsa napozáshoz

A napfény egészség és boldogság forrása. A melatonin, a szerotonin termelése révén javítja hangulatunkat, boldogságérzetünket, alvászavarunkat, fokozódik több belső elválasztású mirigy, például a pajzsmirigy teljesítménye is. Az UV-B sugarak és a hőhatás miatt kitágulnak az erek, javul a keringés, felgyorsul az anyagcsere, hatékonyabb a salaktalanítás, csökken a vérnyomás.

A D-vitamin az UV-B sugarak hatására válik aktív vitaminná a bőrben. Ma már köztudott, hogy nem csak a csontok egészségét őrzi, hanem minden egyes sejtnek szüksége van rá az anyagcsere folyamatokhoz. Erősíti az immunrendszert, véd a krónikus betegségek és a rák ellen.

Számos bőrbetegség, pl. az ekcéma, a pattanások, a pikkelysömör esetén jótékony hatású a napozás. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása is van.külkey_orsolya_dr

A napfényre alapvető szükségünk van, mással nem kiváltható, nem helyettesíthető. A lehető legtöbbet legyünk szabad levegőn, töltsünk testmozgással, mert a folyamatosan szűrt napnak kitett bőr nem betegszik meg!

De – figyelmeztet a gyermekorvos – a napozásnak is lehetnek árnyoldalai. Dr. Külkey Orsolya csecsemő- és gyermekgyógyász 7 fontos tanácsa:

Ne égjünk le!

A bőr lebarnulása elsősorban a Nap UV-A, és csak kisebb részben UV-B sugarainak köszönhető. A leégésért, a bőr ráncosodásáért is főként az UV-A sugarak felelősek.

Évről évre jobban érzékelhető, hogy „ez” a nap nem „az” a nap, ami régen volt. Kellemetlenül éget, egyre kevésbé van kedvünk kifeküdni napozni, sokkal hamarabb leégünk, mint pár évtizeddel ezelőtt, sőt a nyár egy része az intenzív napsugárzás és az elviselhetetlen hőség miatt évről évre arra késztet minket, hogy a légkondicionált helyiségekben húzódjunk meg. Ez azért van, mert az ózonréteg elvékonyodása miatt egyre több káros UV-A sugárzás éri el a Föld felszínét.

Tipikus probléma, hogy a városi életmódot folytató ember nem edzi bőrét a szabad levegőn. Helyette kivesz 2-3 hét szabadságot, elmegy nyaralni, és a rendelkezésére álló rövid idő alatt égeti a bőrét. Ez a fajta napozás a bőr súlyos károsodásához, leégéséhez vezet. Tehát leginkább nem a napozás, hanem a napozás mentes hónapokat követő leégés okoz egyre gyakrabban bőrrákot.

napozas_tengerpartKerüljük a napszúrást!

A napszúrás a túlhevülés tünete. Enyhe agy ödéma, ami fejfájáshoz, hányáshoz, rossz közérzethez vezet. Ha tartósan a napon vagyunk, fogyasszunk sok folyadékot és hűtsük magunkat!

Figyeljünk a fényérzékenyítő gyógyszerekre!

Bizonyos gyógyszerek (antibiotikumok, szívgyógyszerek, gombaellenes szerek) fényérzékenységet okozhatnak, ez minden esetben szerepel a betegtájékoztatón. Ilyenkor kerüljük a direkt napfényt, ugyanis rövid idő alatt másodfokú égést, maradandó bőrkárosodást is szenvedhetünk.

Védjük szemünket!

A szemlencsét tartósan érő, akár visszaverődő UV sugárzás káros hatása az élet folyamán összeadódik, és cataracta, azaz szürkehályog kialakulásához vezet. Az érett szürkehályog csak műtét segítségével gyógyítható, ilyenkor a beteg mesterséges, fix dioptriájú műlencsét kap.

Olyan napszemüveggel védjük gyermekeink szemét, amely a szem oldalsó részeit is védi a visszaverődő UV sugarakkal szemben, és az sem baj, ha gumis rögzítő pánt van rajta.

Kerüljük a déli, kora délutáni napozást, és használunk fényvédő krémeket!

A déli, kora délutáni napfény a legerősebb, ilyenkor éghetünk le legkönnyebben, ezért használjunk fényvédő krémeket. A fényvédő krémek használata viszont csak akkor indokolt, ha délelőtt 11 és délután 4 óra között intenzív naphatásnak vagyunk kitéve. Fehér bőrűeknél a 40, vagy inkább 50+ jelzésű fényvédő krémek alkalmazása indokolt, és csak akkor csökkentsük a fényvédő faktorszámot, ha a bőrünk már elkezdett hozzászokni a napsugárzáshoz. 30 faktorszám alatt azonban a fényvédő krémek gyakorlatilag nem nyújtanak védelmet.

napozas_sokanűA kora reggeli és az alkonyati nap ellen nem szükséges védekezni, erre a bőrnek is, a D-vitamin képzésnek is nagy szüksége van.

A kisgyermekek ne tartózkodjanak a napon a déli órákban fényvédelem és sapka nélkül, az ő bőrük még érzékenyebb. Jobb, ha ilyenkor csak lombos fa árnyékában, szűrt napfényt kapnak.

Bőrhibák, anyajegyek, műtött területek, vitiligók foltszerű fényvédelme minden esetben indokolt.

Zárt helyen (tűző napon, kocsiban) ne hagyjunk gyermeket és kisállatot! Testük túlhevülése akár halálhoz is vezethet.

Figyeljünk a napallergia tüneteire!

Ha napozás hatására viszkető bőrelváltozások jönnek létre, vizsgáltassuk meg, napallergia állhat-e a hátérben? Utóbbi kialakulását elősegíthetik bizonyos kozmetikumok is. A napallergiásoknak kerülniük kell a direkt napozást, tüneteiket pedig antihisztaminokkal csökkenthetik.

Egyre nagyobb veszély: a bőrrák

Tartós, intenzív napozást követően megvastagszik a bőrünk és sok pigmentált anyajegy jelenik meg rajta. Ez a bőr természetes védekezése. Ha olyan anyajegyet észlelünk, amelynek megváltozott a felszíne, aszimmetrikusan terjed, haladéktalanul forduljunk bőrgyógyászhoz, aki kimetszéssel fogja eltávolítani a kérdéses képletet. Az eltávolított szövetet minden esetben teljes egészében feldolgozzák szövettannal. A melanoma rosszindulatú és rendkívül veszélyes daganat, legtöbbször már a diagnózis felállítása előtt áttétet ad!

Mellőzzük a szoláriumot! 

A szoláriumok elsősorban UV-A sugarakat bocsátanak ki, ezek a bőr leégéséhez és ráncosodásához vezetnek, emellett fokozzák annak pigmentációját is. A szoláriumhasználók több pénzt költenek bőrfiatalító készítményekre, mint azok, akik nem járnak szoláriumba – talán éppen azért, hogy elkendőzzék a szolárium okozta bőrhibákat.”

napozas_fenyvedelemA szolárium, pontosabban a nagyobb dózisban alkalmazott UV-A sugárzás különösen a fiatalok számára jelent veszélyt. A melanomával diagnosztizált páciensek körülbelül 54 százaléka az UV-csöves barnulás miatt betegszik meg – közölte a lyoni Nemzetközi Megelőző Kutatóközpont. Korábban a német  Sugárvédelmi Hivatal (BfS) bőrgyógyászati kutatásai 75 százalékkal nagyobbra becsülték a bőrrák kialakulásának veszélyét azoknál a 35 évnél fiatalabbaknál, akik rendszeresen szoláriumoznak. Egy, az American Academy of Dermatology rendelésére készült kutatás szerint a 18 és 25 év közöttiek negyede nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy vajon a napozás fokozza-e a ráncosodást, a bőrgyógyász szövetség ugyanakkor riasztónak tartja, hogy a statisztikák szerint a 25 és 29 éves amerikaiak körében a melanoma a leggyakoribb rákos megbetegedés.

Nem egyformán vagyunk kitéve az ultaribolya-sugárzás káros hatásainak. Különösen veszélyes a szolárium a 18 év alattiaknak, a világos bőrű, kék szemű embereknek, veszélyt jelent a világos vagy vörös haj, a szeplős bőr, a 40-nél több anyajegy is.

Emellett a D-vitamin szintézisét sem segítik a fénycsövek, a folyamatért ugyanis az UV-B sugarak felelősek, ezért a szoláriumozás még a téli hónapokban sem alkalmas a D-vitamin pótlására.

Kapcsolódó tartalmak

Véradás a Medikidsben

Véradás a Medikidsben

2016. július 28-án a Medikids Gyermekgyógyászati Központban véradásra várjunk pácienseinket, illetve a zuglóiakat. Egyetlen véradással három...

D-vitamin: fontos a pótlás

D-vitamin: fontos a pótlás

A D-vitaminra szinte valamennyi szervünk megfelelő működéséhez szükség van, fontos szerepe van ugyanakkor a csontok épségének megőrzésében is...