A kisgyerekek tanulását segíti a délutáni alvás

A kisgyerekek tanulását segíti a délutáni alvás

A délutáni alvás úgy segíti a gyerekeket a tanulásban, hogy utána jobban emlékeznek a hallottakra – derült ki egy amerikai minikutatásból.

A Massachusettsi Egyetem kutatói 40 kisgyerek részvételével végezték a vizsgálatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ebéd utáni alvás nemcsak a délelőtt tanultak megerősítésében volt a gyerekek segítségére, hanem a nap hátralévő részében is jobb teljesítményt eredményezett – tudósított a BBC News Health az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett tanulmányról.

A kutatók szerint az ebéd utáni pihenő kulcsfontosságú lehet az óvodás korúak memóriájának megerősítése szempontjából.

Azt tapasztalták, hogy az evés után sziesztázó gyerekek aznap délután és másnap is jelentősen jobban teljesítették a kutatás során nekik adott vizuális és térbeli feladatokat, mint amikor nem volt lehetőségük aludni egyet.

A szieszta után a gyerekek tíz százalékkal több információt tudtak felidézni abból, amit délelőtt láttak-hallottak, mint amikor ébren kellett maradniuk egész nap.

A kutatók 14 további kisgyerek alváslaboratóriumi vizsgálatakor megfigyelték, milyen folyamatok zajlanak az agyban alvás közben. Azt fedezték fel, hogy olyan agyterületek aktivitása fokozódott, melyek az új információ megismerésével és integrálásával kapcsolatosak.

“Tanulmányunk lényegében az első, mely bizonyítékkal szolgál arra, hogy a délutáni alvás fontos az óvodások számára, hiszen segít, hogy jobban emlékezzenek arra, amit tanultak. A nagyobb gyerekek természetesen maguktól elhagyják a nappali sziesztát, a kicsiket azonban ösztönözni kell, hogy pihenjenek le ebéd után” – mondta Rebecca Spencer, a kutatás vezetője.

Dog-and-Child-Sleeping-beauties03“Ahogy egyre inkább érdekelődni kezdenek az őket körülvevő világ iránt, a kis óvodások hatalmas mennyiségű tudnivalót szívnak magukban minden nap. A legjobban akkor tudnak figyelni, ha naponta körülbelül 11-13 órát alusznak, és esélyt adnak addig aktív elméjüknek, hogy lecsillapodjon, újratöltődjön, és készen álljon a délutánra. Már tudjuk, a nappali alvás ugyanolyan fontos lehet, mint az éjszakai. Nélküle fáradtak, morcosak, feledékenyek lesznek a kicsik, és nehezükre esik az összpontosítás” – fűzte hozzá Robert Scott-Jupp, a londoni Royal College gyermekgyógyászati továbbképző központjának kutatója.

(Forrás: MTI)

Szülő-csecsemő konzultáció

A szülő-csecsemő konzultáció csecsemő-kisded kori regulációs zavarokra ad megoldást 0-3 éves korú gyermekek számára. A konzultációt rendelőnkben dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos végzi, aki posztgraduális egyetemi képzés keretében sajátította el a módszert annak kidolgozóitól.

Gyermekpszichológus a Medikidsben

Az alvási problémák egyaránt jeletkezhetnek elalvási vagy átalvási nehézségek, aluszékonyság, éjszakai felriadások formájában. Társulhatnak szorongásos panaszokkal, magatartási és beilleszkedési problémákkal, veszteségek feldolgozásával, teljesítményromlással is. A Medikids Gyermekgyógyászati Központban hatékony feltárást és kezelést  klinikai szakpszichológusaink segítik.

Kapcsolódó tartalmak

Szülő-csecsemő konzultáció

Szülő-csecsemő konzultáció

Gyermeke állandóan sír, nyugtalan? Nem alszik éjszaka, és így ön sem? Nem hajlandó enni, nehezen etethető, esetleg túlzottan féltékeny a...