Anya, fáj a fülem!

Anya, fáj a fülem!

 

Mi állhat a fülproblémák, gyulladások hátterében, és hogyan kezeljük?

Ha átmeneti viszketést követően vagy ilyen előzmény nélkül fülfájás jelentkezik, mely a fülkagyló húzásakor, illetve a fül előtti terület nyomására fokozódik, akkor hallójárat-gyulladásra kell gyanakodni.

Nagyfokú ödéma esetén a hallójárat annyira beszűkülhet, hogy akár vezetéses halláscsökkenést is okozhat. Leggyakrabban baktériumok okozta fertőzés áll a háttérben, de a fertőzés időnként gombás, vagy vírusos eredetű is lehet. A hallójárat sérülése a helytelen fültisztítási szokásokból adódóan, vagy annak piszkálása miatt, valamint a víz feláztató hatásának következtében szokott leggyakrabban fellépni.

Nem hiszti, tényleg fáj!

A fül fájdalma a leghevesebb fájdalmak egyike, ezért mindenképpen csillapítani kell. A fájdalom csillapítására a gyermek részére az otthon tartott bármelyik láz- és fájdalomcsillapító használható, akár kúp, szirup vagy tabletta formájában, természetesen a gyermek életkorának, gyógyszerszedési hajlandóságának megfelelően. Annak eldöntése, hogy a fülfájás hátterében mi áll, a gyermekorvos illetve a fül-orr-gégész feladata.

Amennyiben a gyermeknek a fülfájást megelőzően nem voltak náthás panaszai, akkor kisebb a valószínűsége, hogy középfülgyulladás legyen a panaszok hátterében, de egyértelmű választ a fül vizsgálata fog adni. Nagyon fontos, hogy az orvosi vizsgálatot megelőzően semmit se cseppentsen a szülő a gyermek hallójáratába, mert az gátolhatja a hallójárat gyulladásának a megítélését. Rendszerint antibiotikum tartalmú fülcseppek használata oldhatja meg a problémát, amelyet gyermekorvos vagy fülész rendel el.

Megelőzés

A hallójáratot „vakon” tisztítani tilos, mert csak a hallójárat sérülését, illetve a fülzsír összetömítését érjük el vele. Kerülni kell, hogy a gyermek a hallójáratát piszkálja. Amennyiben gyakori hallójárat viszketésről panaszkodik és az orvos nem talál gyulladást a panaszok hátterében, akkor babaolaj becseppentése csökkentheti a hallójárat szárazságából eredő viszkető érzést.

Fontos ügyelnünk arra, hogy hajmosáskor ne kerüljön víz a hallójáratba, mert az feláztathatja annak falát, és hajlamosító tényezőként szerepelhet a gyulladás kialakulása szempontjából. Ha víz kerül a hallójáratba, akkor puha törölköző sarkával meg kell próbálni kiitatni azt, illetve a hajszárítás során kiszárítani. Uszodába járó gyermekek esetén megelőzési célzattal hígított alkohol, paraffin olaj becseppentése kivédheti a gyulladás kialakulását. A gyermek fülméretének megfelelő nagyságú füldugó viselése az uszodában szintén javasolt.

Fülészettel kapcsolatos kérdése vagy problémája van? A Medikids fül-orr-gégész szakorvosai állnak rendelkezésére hétfőtől szombatig:

mediorl

Kapcsolódó tartalmak

Iskolaérettségi vizsgálat

Iskolaérettségi vizsgálat

  Menjünk…. Ne menjünk? Az iskolába lépés nagy változás a gyermekek életében. Ha felkészülten indulnak el, akkor új készségek sorának...