Az őszi és téli gyermekek hajlamosabbak az allergiákra?

Az őszi és téli gyermekek hajlamosabbak az allergiákra?

Egy tanulmány szerint a gyermek allergia-kockázata összefügghet azzal az évszakkal, amelyre a várandósság első három hónapja esik.

A kutatók 5920, 2001-2006-os születésű gyermek egészségügyi adatait elemezték a finnországi Dél-Karelia tartományban, közülük 961 négy éves koráig átesett allergiás bőrteszten. Utóbbiak közül az októberben és novemberben születettek 10 százaléka mutatott pozitív eredményt, ami duplája a júniusban és júliusban születetteknél tapasztalt aránynak. Az allergiás érzékenység az október-novemberi születésűekben különösen a tejre és a tojásra volt erős.

A szakemberek szerint ez azzal magyarázható, hogy az október-novemberi csecsemők a nyír- és az égerfa virágporának magas koncentrációjának voltak kitéve magzati fejlődésük kulcsfontosságú szakaszában, vagyis a terhesség 11. hetében. Ezeknél a fafajtáknál a virágpor legmagasabb koncentrációja áprilisban és májusban mérhető.

Ezzel szemben a legalacsonyabb pollenkoncentráció decemberben és januárban mutatható ki, ami megmagyarázza, miért a június-júliusban születettek allergia érzékenysége a legalacsonyabb.

Az erős allergének behatása az anyaméhben a terhesség kulcsfontossági szakaszában befolyásolhatja a csecsemő immunrendszerének fejlődését, bár ennek pontos folyamatát egyelőre nem ismerjük. Az Oulu Egyetem kutatói által Kaisa Pyrhonen vezetésével készített tanulmány eredményei a brit Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban olvashatók.

Az új kutatás alátámasztja a korábban Svédországban, Japánban és Hollandiában végzett vizsgálatokat, miszerint az északi félteke ősze illetve tele során születő gyermekek hajlamosabbak az ekcémára és az asztmás zihálásra, és vérükben magasabb az antigének szintje, mint a tavasszal vagy nyáron születettek esetében.

(Forrás: MTI, Medipress)


Allergia vizsgálatok a Medikidsben

Az allergiás megbetegedések száma az elmúlt években egyre növekszik, ezzel párhuzamosan viszont a vizsgálati módszerek illetve a terápiás lehetőségek köre is bővül. A Medikids Gyermekgyógyászati Központban dr. Bojszkó Ágnes allergológus főorvos várja kis pácienseinket. Fő területe az ételallergiák és azok bőrtünetei, ekcéma, urticaria, ill. az ételallergia enteralis vagy légúti tüneteinek kivizsgálása és kezelése. Légúti allergiás tünetek közül elsősorban a szénanáthás panaszokkal foglalkozik. TOVÁBB a Medikids allergológiai szakrendelésére

 

Kapcsolódó tartalmak

D-vitamin: fontos a pótlás

D-vitamin: fontos a pótlás

A D-vitaminra szinte valamennyi szervünk megfelelő működéséhez szükség van, fontos szerepe van ugyanakkor a csontok épségének megőrzésében is...

Véradás a Medikidsben

Véradás a Medikidsben

2016. július 28-án a Medikids Gyermekgyógyászati Központban véradásra várjunk pácienseinket, illetve a zuglóiakat. Egyetlen véradással három...