Fülgyulladás nyáron: ezekre figyeljünk a gyermeknél

Fülgyulladás nyáron: ezekre figyeljünk a gyermeknél

A fül fertőzése csecsemőkorban és kisgyerekkorban a leggyakoribb. Ennek oka az is, hogy az orr-garatüreget a füllel összekötő kürt jóval rövidebb, mint nagyobb gyerekeknél vagy felnőtteknél, így a kórokozók könnyen felvándorolnak.

A panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja, amennyiben ez bejut a hallójáratba. Ennek oka, hogy a víz leoldja a hallójárat felületi savas védőrétegét, a hámréteg felázik, fellazul. Így a hám védő funkciója meggyengül, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.

A fülgyulladás tünetei lehetnek egészen enyhék: elesettség érzés, bágyadtság, hőemelkedés, a fül nyomásérzékenysége jelentkezhet. A fertőzés előrehaladtával a tünetek erősödnek, magas láz, erős fájdalom, a dobhártya kiszakadásával gennyes fülfolyás alakulhat ki.

Fontos, hogy víz vagy homok illetve egyéb szennyeződés ne jusson a hallójáratába fürdés közben. Ha mégis megtörténik, akkor mielőbb távolítsuk el a fülből, mert komoly gondot okozhatnak – figyelmeztet dr. Bacsa Judit, a Medikids fül-orr-gégésze.  Fontos az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával, a hallójáratban esetleg bent maradt víz kirázogatása, a hallójárat kiszárítása, és hasznos lehet még az úszósapka, vagy úszáshoz kialakított füldugó használata – tanácsolja az orvos.

Nagyon fontos, hogy sosem melegítsük nyáron a fület! Vizsgálat nélkül ugyanis laikusoknak különösen nehéz megállapítani, hogy középfülgyulladás vagy hallójárat gyulladás áll fenn, utóbbit pedig kifejezetten súlyosbítja a melegítés

figyelmeztet dr. Bacsa Judit.

kids_uszA betegség náthával kezdődik, a fertőzés innen terjed a fül felé. Szükség esetén a nyálkahártya duzzanatát mérsékelő orrcseppel biztosítsuk az orr levegőzését és gyakran szippantsuk ki orrszívóval az váladékot. Ha a váladék a középfülben is felszaporodik, feszíti a dobhártyát és ez fájdalmat okoz. A tünetek rendszerint éjszaka kezdődnek: a kisgyerek dobálja a fejét, sír, a füle felé kapkod, lázas, esetenként hány. Szopáskor a fülben lévő nyomás nő, ezzel a fájdalom is fokozódik, ezért egy-két korty után abbahagyhatja az ivást a kicsi.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz. Kezdetben elegendő lehet az orrcsepp, így a járatok ismét átjárhatók lesznek, a váladék az orron keresztül távozhat. A gyulladás lázzal, fájdalommal jár, rendszerint az orvosnak antibiotikumot és fájdalomcsillapítót kell rendelnie. Fontos, hogy a gyógyszeres kezelés a végéig tartson, ne hagyjuk abba a gyógyszer adását a tünetek kezdeti enyhülésekor, csak a teljes kúra öli meg az összes baktériumot.

Előfordulhat, hogy a fül-orr-gégész orvosnak meg kell nyitnia a dobhártyát, hogy a mögötte felgyülemlett genny a külső fül irányába ürülhessen. Ez rendszerint azonnali enyhülést hoz. Az esetek kisebb részében magától szakad át a dobhártya, ez nem jelent nagyobb bajt, a rés gyorsan gyógyul. Savós középfülgyulladáskor a dobhártya mögött felgyülemlett váladék állandósul. Ez nem okoz sem fájdalmas tüneteket, sem lázat, viszont a gyerek hallása csökken.

Gyakran visszatérő középfülgyulladás esetén felmerül a rendszeresen duzzadt orrmandula eltávolításának lehetősége, ezzel az üregek átjárhatóbbá válnak.

mediorlA Medikids fül-orr-gégészeti rendelésén ambuláns ellátás során a gyermekeket és felnőtteket érintő leggyakoribb megbetegedések kezelését végezzük. A hurutos megbetegedésekhez gyakran társuló, időnként
 nehezen elkülöníthető allergiás rhinitiszes esetek megfelelő kiszűrését, kezelését is végezzük. A felső légúti és orrgarati, garati gyulladásos megbetegedéseken kívül, az ehhez gyakran társuló középfülgyulladások kezelése adja a kezelt populáció nagy hányadát.

A felső légúti gyulladásokkal sokszor együtt járó orrmelléküregi érintettségen kívül a fülkürt, középfül gyulladásos betegségei rendszerint a hallásfunkció romlásával járnak. A gyermekrendelő gyermekgyógyászati profiljához csatlakozóan a fül-orr-gégészeti ellátás jól segítheti a különböző fejlődési, hallást érintő
 anomáliák szűrését, kezelését. A rendeléseken gyermekek mellett felnőtteket is ellátunk.

Tekintse meg rendelésünk oldalát és foglaljon időpontot online ide kattintva. 

Kapcsolódó tartalmak

Szülő-csecsemő konzultáció

Szülő-csecsemő konzultáció

Gyermeke állandóan sír, nyugtalan? Nem alszik éjszaka, és így ön sem? Nem hajlandó enni, nehezen etethető, esetleg túlzottan féltékeny a...