Gluténmentes finomságok – a Medikids dietetikusa ajánlja

Gluténmentes finomságok – a Medikids dietetikusa ajánlja

Gluténmentes erdei gyümölcsös recept

Hozzávalók 4 db mini pitéhez: 50 g kölesliszt, 30 g kókuszreszelék, 20 g lenmagliszt, 50 g szoba hőmérsékletű vaj, 1 evőkanál joghurt (30 g).

Töltelék: 100 g natúr joghurt, 100 g natúr krémsajt, 30 g xilit (édesítőszer), 100 g málna(fagyasztott), 50 g meggy(fagyasztott).

Elkészítés:

  • A tésztához a száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a felkockázott szoba hőmérsékletű vajat és a joghurtot, majd kezdjük el gyúrni. Pár perc alatt formázzunk belőle 4 db golyót, majd nyújtsuk ki és nyomkodjuk bele a pite formákba.
  • 160 °C fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt süssük elő a tésztát úgy, hogy villával kissé szurkáljuk meg, hogy a közepe ne púposodjon fel sülés közben.
  • Közben a töltelékhez keverjük össze az alapanyagokat. A gyümölcsöket engedjük fel, öntsük le a fölösleges folyadékot róluk, majd dolgozzuk a krémhez. A tésztát vegyük ki a sütőből, töltsük meg a krémmel, majd helyezzük vissza és további 10 perc alatt süssük készre.
  • Néhány szem gyümölccsel díszíthetjük.

Elkészítési idő: 25 perc

 

csigaGluténmentes kakaós csiga

Hozzávalók 14 db kakaós csigához: 140 g rizsliszt, 65 g barna rizsliszt, 40 g kölesliszt, 2 g  gluténmentes porélesztő, 11 g útifű maghéj, 100 ml víz, 10 g édesítőszer (*1:5), 20 g margarin (vagy vaj), 1 db közepes méretű (M-es)tojás

Kakaós töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan gluténmentes kakaópor, 1 evőkanál édesítőszer (1:5), kevés olaj a kenéshez. *1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő erejével egyenértékű.

TIPP: A receptünkben barna rizsliszt és az útifű maghéj növeli a rosttartalmat, és az útifű maghéj másik el nem hanyagolható szerepe a tészta megfelelő állagának, gyúrhatóságának a biztosítása is,  mint sikérhelyettesítő.

Elkészítés:

  • Az alapanyagokat jó alaposan összedolgozzuk, majd 40 percet pihentetjük.
  • Rizsliszttel megszórt lapon kinyújtjuk a tésztát, megkenjük olajjal és az édesítőszeres kakaóporral megkenjük és feltekerjük.
  • Felvágjuk egyforma darabokra
  • Majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 60 perc

 

Gluténmentes banánkenyér édesítőszerrel

Hozzávalók egy kb. 400g-os banánkenyérhez: 2 db banán (kb. 200 g, tisztított), 20 g édesítőszer (*1:4), 165 g rizsliszt, 2 db közepes méretű tojás, 6 g gluténmentes sütőpor, 20 g útifű maghéj. *1 adag édesítőszer 4 rész cukor édesítő erejének fele meg.

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A tojásokat alaposan mossuk meg. Az alapanyagokat alaposan összeturmixoljuk, majd szilikonos kenyérformába tesszük. 180 °C fokon  kb.  25 perc alatt megsütjük. Elkészítési idő: 35 perc

banankenyer

Kapcsolódó tartalmak