Gyermek endokrinológia

Gyermek endokrinológia

Gyermekek endokrinológiai betegségek kivizsgálását és gondozását végezzük 0 és 18 év között. A gyermek hormonrendszerének működése egyes területeken eltér a felnőttek hormonrendszerétől. A leggyakrabban előforduló endokrinológiai rendellenességek:

  • Növekedési eltérések, alacsony növés vagy kórosan magas növés
  • Turner szindróma
  • A nemi szervek fejlődési zavarai
  • A nemi érés zavarai, pl.: korai serdülés, fiúknál emlőnövekedés, illetve késői serdülés
  • Fokozott vagy korai szőrnövekedés
  • Pajzsmirigybetegségek, alul- vagy túlműködő pajzsmirigy
  • Cukorbetegség
  • Túlsúly, elhízás
  • Csontanyagcsere zavara

Az agyalapi mirigy, a belső elválasztási rendszerünk legfontosabb szabályozója. Irányítja a pajzsmirigyet, a mellékveséket, a petefészkeket és heréket is. A másik fontos feladata a növekedési hormon termelése révén növekedés irányítása. Az agyalapi mirigy nem megfelelő működésének leggyakoribb tünete gyermekkorban, a növekedés elmaradása és a késői serdülés.

A pajzsmirigy már gyermekkorban is okozhat tüneteket. Ha kevéssé működik, akkor a testsúlynövekedés, fáradékonyság, szorulás, a koncentráló képesség csökkenése lesz megfigyelhető, ha fokozottan működik, akkor a jó étvágy mellett fogyás, izomgyengeség, izzadékonyság, szívdobogás érzése, érzelmi labilitás jelentkezhet.

A nemi hormont termelő petefészkek, vagy herék, illetve az őket szabályozó agyalapi mirigy betegségére utalhat a serdülés késése, vagy éppen korai jelentkezése.  A mellékvesék zavaraira jellemző a korán jelentkező vagy fokozott szőrnövekedés.

Az elhízás és a túlsúlyosság sajnos népbetegség a gyerekek körében is. A háttérben szerencsére ritkán áll endokrinológiai betegség, ugyanakkor az endokrinológiai vizsgálat szükséges ahhoz, hogy ezáltal kizárhatók legyenek az anyagcsere-betegségek, illetve megállapíthatók az elhízás korai szövődményei, mint pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy zsíranyagcsere zavar.

A vizsgálatok után a beteg gyermek részére egyénre szabott diétát és egyéb életmódbeli változtatásokat javasolnak az endokrinológus szakorvosok.

Mikor forduljon hozzánk?

 A gyermekek hormonrendszerének működésével kapcsolatos leggyakrabban előforduló rendellenességek a növekedési eltérések (alacsony vagy kórosan magas növés), a turner szindróma, a nemi szervek fejlődési zavarai, a nemi érés zavarai, fokozott vagy korai szőrnövekedés, pajzsmirigybetegségek (alul- vagy túlműködő pajzsmirigy), a cukorbetegség, a túlsúly, elhízás vagy a csontanyagcsere zavara. 

Csecsemő- és gyermekgyógyász orvosaink

Dr. Hosszú Éva, Ph.D.

endokrinológia, diabetológia
  • hétfő 16-20

Árak

Endokrinológia, diabetológia
Szakorvosi vizsgálat 40 perc 18.000 Ft

Dr. Hosszú Éva

Dr. Hosszú Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, endokrinológus, diabetológus a Medikids szakorvosa

Csontritkulás, D-vitamin hiány, kövérség

Az osteoporosis (csontritkulás) nemcsak a felnőttkor betegsége. Bár sokan csak az időskori állapotról hallottak, amikor már kisebb traumára is komoly, életet veszélyeztető csonttörések jönnek létre. A combnyaktörés, gerinc összeroppanás és végtagtörések következtében a sérültek közel 30% meghal és csak ötöde nyeri vissza  a trauma előtti állapotát, míg a többiek életminősége a mozgáskorlátozottság és maradandó fájdalom miatt nagyon megromlik. Néma járványnak is nevezik e betegséget, mert a megnyomorodáshoz vezető állapotot nem észlelik, csak a törés pillanatától vesznek róla tudomást. Az életkor meghosszabbodásával párhuzamosan e betegség egyre gyakoribbá válik, jelenleg közel 1 000 000 embert érint Magyarországon.

A megelőzés ideje csecsemőkortól a fiatal felnőttkorig tart. 

Az osteoporosis (csontritkulás) nemcsak a felnőttkor betegsége. Gyermekkori üvegcsontúság, a serdülőkorban megjelenő idiopathiás osteoporosis, valamint számos egyéb betegség, felszívódási zavarok, nemi fejlődési eltérések, növekedési hormon hiány, pajzsmirigy működési rendellenességek, bizonyos gyógyszerek- melyeket főleg immunológiai, rheumatológiai kórképekben alkalmaznak- immobilizáció (mozgás hiánya) csontritkulást okozhatnak.

A csontrendszer állapotát kórosan érintő folyamatok idejében való felismerése és kezelése lehetővé teheti a csúcs csonttömeg genetikailag meghatározott értékének elérését. 

A megelőzés ideje csecsemőkortól a fiatal felnőttkorig tart. Ekkor érjük el ugyanis a csúcs csonttömeget, melyből a későbbi élet során már csak veszíteni lehet az életvitel és az esetlegesen fellépő betegségek függvényében.

A csúcs csonttömeget a genetikai alapok mellett környezeti tényezők is alakítják. Ez utóbbiakra tudunk hatást gyakorolni. Ide tartoznak a táplálkozással és mozgással kapcsolatos problémák, továbbá a krónikus betegségek, hormon eltérések. Ebből látható, hogy a csontrendszer fejlődését számos tényező befolyásolja mind jó, mind rossz irányban. Mivel a csont fejlődése kortól és testtájéktól is függ, nem mindegy, hogy a káros behatás mely életszakaszban és milyen hosszan érinti a szervezetet, és ezáltal a csontrendszert.


A gyermekek legalább 30%-a érintett.

A D-vitamin D-hormon hatása a szervezetben mindenhol érvényesül. Legismertebb a csontrendszerre gyakorolt hatása. Hiányában az Angolkór /rachitis jön létre, puha, elgörbülő végtagcsontozattal, deformált koponyával, törzszsel. A csecsemőkorban kötelező D-vitamin adásával ma már csak a súlyos formák láthatóak.

A D-vitaminnak kulcsszerepe van azonban még az immunrendszerben, szív-érrendszerben, az idegrendszerben, a vese működésében, a vérképzésben, a daganatok kialakulásában is.

A D-vitamin hiány népbetegségnek számít. A gyermekek 30-40% -nak még nyáron sincs meg a kellő szérumszintje.

A normális csontfejlődés és a fenti betegségek megelőzése érdekében fontos a D-vitamin ellátottság ismerete, és ennek fényében a szükséges szubsztitúció biztosítása.

A  kövérség a civilizált világban robbanásszerűen terjed.

Az USA-ban már szenvedélybetegségnek számít. Anyagcsere eltéréseket okozva szív-érrendszeri és mozgásszervi szövődményeket hoz létre, lényeges életminőség romlás utáni korai halálozással. Az anyagcsere állapot és a hormonális status felmérésével az organikus okok kizárása után speciális diéta és mozgás megtervezésével az ideális testsúly elérése a cél.

 

Időpontfoglalásért kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, a megadott információk alapján kollégáink mielőbb telefonon keresni fogják.