Gyermeknefrológia

Gyermeknefrológia

Az éjszakai bepisilés három-négyéves korig sok gyermeknél előfordul még, semmi rendkívüli vagy kóros nincs ebben. Ha a probléma öt-hatéves kor felett, netán iskolás korában is fennáll, érdemes szakszerű figyelmet fordítani rá.

Az éjszakai bepisilés Magyarországon körülbelül 90.000 kisgyermeket érint, egyaránt lehet szervi és lelki eredetű. A probléma kezelése során fontos tehát mind a fizikai, mind a pszichológiai tényezőket megvizsgálni. A Medikids Gyermekgyógyászati Központban a pontos, hatékony feltárást és kezelést

 • Budapest egyik legjobb gyermeknefrológus szakorvosa,
 • Budapest egyetlen magán gyermekgyógyászati uroflow műszeres vizsgálata, és szükség esetén klinikai szakpszichológus is segíti.

A lehetséges lelki okokat gyermekpszichológus segít felmérni, majd terápia során megoldani a problémát. A testi okok felderítésében és szakszerű kezelésében nefrológus szakorvosunk nyújt megfelelő segítséget. Az éjszakai bepisilésnek gyakran szervi okai vannak, különösen nagyobb gyermekek esetében.

Kelen Kata Medikids

“Hiszek a gyermekekben, a velük való kommunikáció során igyekszem gyorsan megtalálni azt a pontot, ahol a bizalom kialakul, és ahonnan ők is hinni kezdenek bennem… A többi már gyerekjáték.” Dr. Kelen Kata

Gyermeknefrológiai rendelésünk profilja

A Medikids gyermeknefrológiai szakrendelésének keretében a panaszok kivizsgálása, kórisme felállítása, szükség esetén a beteg gondozásba vétele, időszakos ellenőrzése, a társszakmák bevonásával a differenciáldiagnosztikai feladatok elvégzése, a progresszivitás elve alapján további ellátás céljából a beteg megfelelő szakellátó intézménybe irányítása történik.

 • Húgyúti fejlődési rendellenességek (intrauterin szűrés kapcsán észlelt, posztpartum, szűrővizsgálattal felismert rendellenességek) követése, szükség esetén további diagnosztikai lépések tervezése, amennyiben szükséges a beteg gyermekurológiai/sebészeti tevékenységet folytató intézménybe való irányítása. Urológiai beavatkozások után a gyermek nefrológiai követése.
 • Makroszkópos, vagy mikroszkópos vizeleteltérések kivizsgálása: haematuria, proteinuria, glükozuria differenciáldiagnosztikája, kezelése, ellenőrzése.
 • Kórházi kezelést nem igénylő húgyúti fertőzések kezelése.
 • Vizeletürítéssel kapcsolatos problémák kivizsgálása: oliguria, polyuria, pollakisuria, dysuria okainak felderítése.
 • Vizelettartással kapcsolatos panaszok vizsgálata, kezelése: enuresis nocturna, enuresis diurna, inkontinencia, dysfunctionális vizelés vizsgálata, kezelése, követése.
 • Akut, vagy krónikus vesebetegségek felismerése esetén a beteg megfelelő ellátó helyre való irányítása, szükség esetén a gondozó intézménnyel együttműködve időszakos kontroll vizsgálatok elvégzése.

A legkorszerűbb vizsgálati eszközök és labordiagnosztikai lehetőségek mellett, a Medikids Gyermekgyógyászati Központban Budapest legjobb gyermeknefrológus szakorvosa áll pácienseink rendelkezésére.

 

Mikor forduljon hozzánk?

Következő esetekben keresse fel a nefrológus szakorvost:

 • húgyúti fejlődési rendellenességek
 • vizeleteltérések:  haematuria, proteinuria, glükozuria
 • húgyúti fertőzések
 • vizeletürítéssel kapcsolatos problémák: oliguria, polyuria, pollakisuria, dysuria okainak felderítése.
 • vizelettartással kapcsolatos panaszok: enuresis nocturna, enuresis diurna, inkontinencia, dysfunctionális vizelés vizsgálata, kezelése, követése.

Szakembereink

kelen-kata-dr.png
Kedd 17-20, Csütörtök 17-20

Dr. Kelen Kata

gyermekgyógyász, nefrológus szakorvos
Zsofi-kocka.png
Kedd 17-20

Waldhӓusel Zsófia

asszisztens

Árak

Gyermeknefrológiai vizsgálatok árai:
Kivizsgálás 15000 Ft
Kontroll 10000 Ft
Uroflow vizsgálat (vizelet kiáramlás ill. hólyagfunkció műszeres vizsgálat) 25000 Ft
Uroflow műszeres hólyagfunkció vizsgálat a Medikids páciensei számára (nálunk végzett nephrológiai szakorvosi vizsgálatot követően) 19000 Ft
 


Bepisil pl 1Míg a testi okok felderítésében és szakszerű kezelésében nefrológus szakorvosunk nyújt megfelelő segítséget, a lehetséges lelki okokat gyermekpszichológus illetve gyermekpszichiáter segít felmérni, majd játékos terápiával megoldani.

Figyelem-játszmák, félelmek, szorongás, stressz: az éjszakai bepisilés lelki okai

Előfordul, hogy azok a gyermekek, akik úgy érzik, nem kapnak elég figyelmet otthon vagy a közösségben, bepisiléssel érik el, amit akarnak. Még ha dorgálás formájában érkezik is a figyelem, megéri, mert a szülő addig is velük van, rájuk figyel. Ugyanez fordulhat elő olykor, ha az ovis vagy iskolai csoportban elnyomva érzik magukat.

De adódhat az éjszakai bepisilés élénk képzelőerejű gyermekek esetében ijedségből, félelemből is – valós vagy képzelt szorongás egyaránt lehet a probléma forrása –, illetve különböző konfliktusok is megnyilvánulhatnak így, például beilleszkedési zavarok vagy félelem egy új helyzettől (önállósodás, iskolai környezet, új élethelyzet, költözés, családon belüli feszültség, testvéri rivalizálás, szülői stressz stb.).

Letölthető: FOLYADÉKNAPLÓ

 

 • uroflow
 • műszeres uroflow vizsgálat
 • Gyermeknefrológiai szakrendelésünkön kiemelten foglalkozunk a gyermekkori vizelési zavarok kivizsgálásával, a komplex kivizsgálás részeként, uroflow vizsgálatokat is végzünk, amely egyedülálló a budapesti magán gyermekgyógyászati palettán.

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és a megadott információk alapján kollégáink mielőbb telefonon keresni fogják.

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Kérdezzen a gyermekorvostól!

Kérdezzen a Medikids gyermekorvosától Gyermeke egészségével, gyermekgyógyászattal kapcsolatos kérdése van? Nyilván, rákeresett a válaszokra. Talán...