Ha a gyermek nem alszik….

Ha a gyermek nem alszik….

alszik

Ha a gyermek nem alszik, az egész család nem alszik. A kialvatlanság, a fáradtság pedig rányomja bélyegét a mindennapokra. Gyakran az édesanya úgy érzi teljesen tehetetlen, alkalmatlan az anyaságra. Gyakran a család csak a síró gyermeket látja, fél az éjszakától. Hogyan lehet kitörni ebből a körből?

A kialvatlanság a másnapi munka, az otthoni tevékenység, majd végső soron a gyermek ellátásának kárára van. A folyamatos fáradtság a családban mindenkit ingerültté tesz, gyakrabban veszekednek a szülők, ami tovább rontja a gyermek alvását.

Mit lehet tenni ilyenkor?

Nagyanyáink korában különböző alvást elősegítő, rontást levevő technikákban bíztak, ha már a védőnő, a körzeti orvos összes, alvászavar elleni tanácsát kipróbálták. Ha azonban egyik alkalmazása sem járt sikerrel, a gyógyítók és a család kezüket széttárva csak annyit tudtak mondani: majd kinövi…. és tényleg, néhány év után ki is nőtték a gyermekek.

De addig?…

Mára a praktikák feledésbe merültek (némelyik esetében szerencsére!), de még mindig sokszor maradnak a széttárt kezek. Szerencsére a modern csecsemőkutatás, kötődéselmélet segít azokban az esetekben is, amikor az alvászavarok hátterében nem találunk szervi eltérést (nagyobb orrmandulák, éretlen légzésszabályozás, anyagcsere-betegségek).

A gyermekek nagyon érzékenyen reagálnak a körülöttük lévő környezetre, pontosan tudják mit akarunk velük közölni az érzelmek, a test nyelvén akár akaratlanul is. Ez a nyelv nem azonos a szavak nyelvével, sokkal ősibb, nem lehet vele “hazudni”, elkendőzni a valódi érzéseket, amiket néha magunknak sem tudunk, merünk bevallani. Selma Fraiberg amerikai gyermek pszichoanalitikus ezt úgy fogalmazta meg, hogy a múlt árnyai kísértenek a gyermekszobában, akadályozva sok egyéb dolog mellett akár a nyugodt alvást is.

Kicc alszik 1

A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció során a megbeszéléseken megpróbáljuk az egész család bevonásával felderíteni azokat a lehetőségeket, amelyek befolyásolhatják a gyermek nyugodt alvását. Feltérképezzünk a gyermek és a család napirendjét, hiszen az éjszaka a nappal tükre. Videó felvételek segítségével próbáljuk a családdal közösen megfejteni azokat a jelzéseket, amelyek segítenek a gyógyulásban és erősíteni ezeknek a jelenlétét. A gyógyulás csak közös erőfeszítéssel – család, gyermek és konzulens részvételével – érhető el, általában 5-6 alkalom alatt.

Ne feledjük, hogy minden gyermek, minden család más és más. Mi mindig egyedileg foglalkozunk a családokkal, nagyon fontosnak tartjuk az egyénre szabott kezelést. A testi okok kizárása után rendszeres, előre megbeszélt alkalmakkal, holisztikus szemlélet alapján gyógyítjuk az alvásproblémákat. [pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”99%”]Szülő-csecsemő konzultáció  [/pullquote] A szülő-csecsemő konzultáció csecsemő-kisded kori regulációs zavarokra ad megoldást 0-3 éves korú gyermekek számára. A konzultációt rendelőnkben dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos végzi, aki posztgraduális egyetemi képzés keretében sajátította el a módszert annak kidolgozóitól.

Kapcsolódó tartalmak

Cukorterheléses vizsgálat

Cukorterheléses vizsgálat

A cukorterheléses vizsgálat fő célja, hogy felismerjük a lappangó cukorbetegséget. Hogyan zajlik ez a vizsgálat és miként készüljünk rá? A...