Homeopátia

Homeopátia

A homeopátia egy régi-új gyógyítási módszer, az úgynevezett szelíd gyógymódok közé tartozik.

Hippokratész (i.e., 5. század) szerint “egy és ugyanazon anyag toxikológiai hatása és gyógyító hatása között gyakran nagymértékű a hasonlóság“, tehát “ugyanazon dolgok, amelyek kiváltották a betegséget meg is gyógyítják azt.” Christian Samuel Hahnemann kísérleteinek eredményei igazolták az ókori megfigyeléseket, miszerint “a gyógyító hatású anyagok képesek az általuk kiváltotthoz hasonló tüneteket meggyógyítani“. Ez a hasonlósági törvény, amelyből a homeopátia neve is ered: homeo = hasonló + pathos = szenvedés.

A homeopátiás kezelés mozgósítja a szervezet védekező mechanizmusait, ezáltal ér el gyógyulást.

A homeopátiás gyógyítás tehát kísérleti alapokról indult és néhány kitérőtől eltekintve ma is az igazi klinikai homeopátia követői kísérleti alapokon bizonyítják a homeopátia hatásosságát. Az alkalmazott szerek lehetnek ásványi anyagok, szervetlen vegyületek, vagy szerves, növényi illetve állati eredetű anyagok.

A homeopátiás kezelés mozgósítja a szervezet védekező mechanizmusait, ezáltal ér el gyógyulást. Általában a betegségek 70-80%-ban a szervezetünk képes még olyan erőket előhozni amelyek meggyógyítják a betegséget.

A kórokok 20-30%-ában viszont a betegség amiatt alakul ki, hogy a szervezet öngyógyító rendszerei már kimerültek (pl. daganatok), így ilyen esetben a homeopátia önmagában nem hoz gyógyulást, ki kell egészíteni egyéb gyógyszeres vagy sebészeti kezeléssel – de gyorsítja a gyógyulást. Tehát a kétféle gyógymód – a homeopátia és az akadémikus orvoslás – fontos segítője lehet egymásnak.

Mivel nagyon fontos eldönteni, hogy a fennálló betegség mennyire merítette ki a szervezet öngyógyító képességeit a homeopátiás kikérdezés sokkal összetettebb, mint az akadémikus orvoslásban a kórelőzmények felvétele, mert nem csak az aktuális testi tüneteket értékeli, hanem azok változásaira különböző körülmények között (hidegre, melegre, időjárásra, napszakra stb.) és azokat kísérő viselkedésbeli változásokra is rákérdez.

Rendelőnkben lehetőség van a korrekt, pontos vizsgálatok elvégzésére, és ennek alapján minden páciensünknek teljes egyéni érzékenysége, reakció módja alapján egyénre szóló homeopátiás kezelési tervet dolgozunk ki.

A vizsgálat menete a Medikids Gyermekgyógyászati Központban

Első vizsgálat:

 • részletes kórelőzmény felvétele a jelen betegséggel kapcsolatban. Előző betegségek rögzítése, esetleges allergiák, gyógyszerérzékenység felderítése.
 • fizikális vizsgálat tetőtől-talpig
 • az eredmények alapján kezelési javaslat felállítása, szükséges gyógyszerek felírása, ha a szülők igénylik homeopátiás gyógymód beállítása. Ha a vizsgálatok nem hoznak egyértelmű eredményt kiegészítő vizsgálatok végzése állapottól függően sürgősséggel (pl.: CRP, StrepA, vércukor meghatározás) vagy kiegészítő konzíliumra utalás
 • szükséges igazolás kiállítása közösséghez

Kontroll + terápia vizsgálat:

kontroll terápia vizsgálatra akkor kerül sor, ha a betegség gyógyulása szoros nyomonkövetést kíván, vagy kiegészítő vizsgálati eredmények voltak folyamatban.

A vizsgálat tartalma:

 • kórelőzmény felvétele az előző vizsgálat óta tapasztalt panaszokról, azok változásáról,
 • részletes fizikális vizsgálat a panaszokkal érintett területeken,
 • kiegészítő konzíliumok leleteinek magyarázata,
 • az eredmények alapján kezelési javaslat felállítása, szükséges gyógyszerek felírása, ha a szülők igénylik homeopátiás gyógymód beállítása,
 • szükséges igazolás kiállítása közösséghez.

Kontroll vizsgálatra akkor kerül sor, ha a betegség gyógyulása szoros nyomon követést kíván, vagy szülői kérésre.

A vizsgálat tartalma:

 • kórelőzmény felvétele az előző vizsgálat óta tapasztalt panaszokról, azok változásáról,
 • részletes fizikális vizsgálat a panaszokkal érintett területeken,
 • az eredmények alapján az eddigi kezelési javaslat folytatása, vagy módosítása, ha a szülők igénylik homeopátiás gyógymód beállítása,
 • szükséges igazolás kiállítása közösséghez.

Pszichoszomatikus első vizsgálat:

 • részletes kórelőzmény felvétele a jelen panaszokkal kapcsolatban, előző betegségek rögzítése, egyéb érintett pszichoszomatikus területek feltérképezése, családi kórelőzmények megbeszélése
 • fizikális vizsgálat tetőtől-talpig
 • az eredmények alapján kezelési terv felállítása, ha a vizsgálatok nem hoznak egyértelmű eredményt kiegészítő vizsgálatok végzése, kiegészítő konzíliumra utalás testi betegségek kizárására

Pszichoszomatikus kontroll vizsgálat:

kezelési terv szerinti meghatározott számú konzultáció, amelyen a jelen panaszokat és a családban felmerülő problémákat beszéljük át a családdal közös megoldást keresve a problémára a gyermek gondozásáról készült videofelvételek megbeszélésével kiegészítve

Homeopáthiás alkatiszer meghatározás

 • részletes kórelőzmény felvétele a jelen betegségekkel kapcsolatban; előző betegségek rögzítése, várandósságtól kezdve a gyermek fejlődésének és egyéni tulajdonságainak feltérképezése (viselkedés, mozgás és beszédfejlődés, étvágy, habitus, alvási szokások, stb.) esetleges allergiák, gyógyszerérzékenység felderítése,
 • fizikális vizsgálat tetőtől-talpig,
 • az eredmények alapján homeopátiás kezelési javaslat felállítása, szükséges gyógyszerek felírása.

 

 • Rendelés: KEDD 16-19, SZERDA 9-12
 • Dr. Nagy Ilona
 • Fontos, hogy a betegoktatás során a gyermekek azt tanulják meg, orvoshoz fordulni nem csak akkor kell amikor baj van, hanem szűrővizsgálatokkal meg lehet előzni a betegségeket. Remélem, ezt a munkámat a felnőtt ellátásba kerülő pácienseim életútja bizonyítja majd. A testi tünetek gyökere gyakran lelki indíttatású, így a gyógyszeres, életmódbeli javaslatok mellett a holisztikus szemléletnek megfelelően “lelki útravalót” is kapnak a családok.
 

Időpontfoglalásért kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, a megadott információk alapján kollégáink mielőbb telefonon keresni fogják.


Szülő-csecsemő konzultáció

Gyermeke állandóan sír, nyugtalan? Nem alszik éjszaka, és így ön sem? Nem hajlandó enni, nehezen etethető, esetleg túlzottan féltékeny a testvérére, vagy nagyon dacos? Vagy állandó székelési problémái vannak, gyakorta fáj a hasa, talán hány és a gyermekorvosi vizsgálatok nem találtak szervi okot? Kipróbált már minden tanácsot, de nem hozott javulást egyik sem?

A szülő-csecsemő konzultáció (Hédervári-Heller) ezekre a gondokra (csecsemő-kisded kori regulációs zavarok) ad megoldást 0-3 éves korú gyermekek számára.

A konzultációt rendelőnkben dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos végzi, aki posztgraduális egyetemi képzés keretében sajátította el a módszert annak kidolgozójától.

A probléma megoldása minden család esetén egyénre szóló, egyedi pontos megfigyeléseken, problémafeltáráson alapul a konzultációk során. A tünetektől függően 5-10 alkalommal találkozik a család (szülők és gyermek/gyermekek) és a konzulens. A szülők, a gyermek és a konzulens közös munkája során az egészséges testi-leki-szociális fejlődés menetét is megbeszéljük, felderítjük a gyermek fejlődését, gyógyulását gátló múltbéli tényezőket a család történetében, a család tagjai közötti kapcsolatokban.

A problémás terület pontos, közös elemzésével együttesen dolgozzuk ki a család számára legmegfelelőbb módszert.

Természetesen lehetőség van rendelőnkben a konzultáció megkezdése előtt a szervi okok kizárásához szükséges vizsgálatok elvégzésére, de a más intézetekben elvégzett vizsgálatok eredményeit is elfogadjuk.