Így készüljön: teendők laborvizsgálatok előtt

Így készüljön: teendők laborvizsgálatok előtt

Hogyan készüljön laborvizsgálatokra, mire figyeljen vérvétel előtt? Számos tényező befolyásolja ugyanis azt, hogy az eredmények valósak és a diagnózis felállításához hasznosak lesznek.

Mikor történik éhgyomorra a vérvétel, és milyen esetekben ehet, ihat előtte? Hogyan készüljön fel (készítse fel a gyermeket) kilégzési tesztekre? Mit fontos tudni Prick tesztek elvégzése előtt? Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

H2 kilégzési teszt

Laktóz teszt

A vizsgálat során éhgyomorra, majd a 2,5 dl folyadék elfogyasztása után 3 órán keresztül meghatározott időnként egy gépbe kell fújni. A gyermek a vizsgálatot megelőző 2 napban kerülje a tejet, tejterméket a puffasztó ételeket (k betűs zöldségek, hüvelyesek, magvak, gyümölcsök) és a cukros- szénsavas üdítőket. Csecsemők esetén (12 hónapos kor alatt) cumisüveget hozzanak magukkal, hogy abból tudják meginni a feloldott lactost. Éhgyomorra kell jönni (enni, inni) fogat mosni, szájat öblíteni sem lehet. A vizsgálatra érdemes előre felkészíteni a gyermeket: gépbe kell majd fújnia, a fújást érdemes gyakoroltatni vele (fújjon el gyertyát, fújjon le lapot az asztalról, vegyen nagy levegőt tartsa bent 3 másodpercig, majd fújja ki erősen).

Fruktóz teszt

A vizsgálat során éhgyomorra, majd a 2,5 dl folyadék elfogyasztása után 3 órán keresztül meghatározott időnként egy gépbe kell fújni. A gyermek a vizsgálatot megelőző 2 napban kerülje a gyümölcsöt, a puffasztó ételeket (k betűs zöldségek, hüvelyesek, magvak, gyümölcsök) és a cukros- szénsavas üdítőket. Éhgyomorra kell jönni (enni, inni) fogat mosni, szájat öblíteni sem lehet. A vizsgálatra érdemes előre felkészíteni a gyermeket: gépbe kell majd fújnia, a fújást érdemes gyakoroltatni vele (fújjon el gyertyát, fújjon le lapot az asztalról, vegyen nagy levegőt tartsa bent 3 másodpercig, majd fújja ki erősen).

A vizsgálat nem végezhető el:

  • akut betegség (pld.: hasmenés, hányás, felső légúti hurut, lázas állapot…) esetén;
  • antibiotikum szedése mellett, illetve 10 napon belül történő antibiotikum szedés esetén sem;
  • amennyiben a gyermek evett, ivott (akár egy kortyot is) a vizsgálat nem végezhető el, így új időpontban kell elvégezni a vizsgálatot.
UBT teszt
Vérvétel a Medikidsben: mosoly, kíváncsiság, jó hangulat

Vérvétel a Medikidsben: mosoly, kíváncsiság, jó hangulat (Fotó: páciensünktől)

A vizsgálat során éhgyomorral (csecsemők esetén minimum 4-5 óra éhezés), fogmosás nélkül kell jönni, 6 hét antibiotikum mentes időszak szükséges. A páciens éhgyomorral érkezik, felfúj egy „lufit” majd feloldjuk neki almalében a megfelelő tablettát (3-5 percig oldódik), ennek majd a megivása után fél órával szintén fel kell fújnia egy másik lufit.

Cukorterhelés

A vizsgálat éhgyomorra történik (csecsemők esetén minimum 4-5 óra éhezés), a páciens előtte csak vizet ihat, de azt ajánlott bőségesen. A vizsgálat során a súlyára kiszámolt mennyiségű cukoroldatot kell meginnia, miután már megtörtént a vérvétel. A cukorterhelést branül használatával végezzük, ezzel csökkentve a szúrások számát. Amennyiben a branül behelyezése nem sikerül, a meghatározott időkben szúrjuk a gyermeket. A vérvétel előtt Emla fájdalomcsillapító krémmel kenjük be a szúrni szánt területet.

Prick teszt

A vizsgálatot allergológus, gasztroenterológus illetve pulmonológus orvos végzi. A bőrre csepegtetnek allergéneket, ezen a felületen megkarcolják a bőrt, a bőr szöveteibe  allergén anyagot juttatva, így ha a páciens érzékeny az allergénre, akkor piros lesz és viszketni fog az érintett bőrfelület. A vizsgálatot elvégzéséhez szükséges, hogy a páciens legalább 2 hétig ne szedjen antihisztamint. A vizsgálat ideje kb 15 perc.

Egyéb éhgyomros vizsgálatok:

vércukor, vérzsírok (koleszterin, triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin). Javasolt, de nem feltétel az éhgyomrosság: májfunkció (GOT, GPT, Gamma GT, bilirubin, ALP, LDH), vas, transzferrin, ferritin. Ebben az esetben az eredmény értékelésénél veszik figyelembe, hogy éhgyomorra történt-e a vérvétel. Csecsemőknél (anyatejes és tápszeres táplálás) kb. 3 órás éhezés számít éhgyomornak.

 

Kapcsolódó tartalmak

Véradás a Medikidsben

Véradás a Medikidsben

2016. július 28-án a Medikids Gyermekgyógyászati Központban véradásra várjunk pácienseinket, illetve a zuglóiakat. Egyetlen véradással három...