Indul a kullancsinvázió – így védekezzünk

Indul a kullancsinvázió – így védekezzünk

Idén tavasszal is kullancsinvázióra kell számítani, már április elején érdemes felkészülnünk a kullancsok elleni védekezésre.

A klímaváltozás miatti szokatlanul enyhe telek, hosszú, nedves tavaszok, soha nem látott mértékű kullancs egyedszám emelkedéshez vezettek. Az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek – figyelmeztet az Országos Epidemiológiai Központ közleménye. A kullancs-encephalitis betegség lefolyása az esetek mintegy 30 százalékában súlyos, ám védőoltással megelőzhető. A Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni. 

külkey_orsolya_drDr. Külkey Orsolya csecsemő- és gyermekgyógyász, 
Medikids Gyermekgyógyászati Központ

A kullancsok a tavasz beköszöntével, az idő melegedésével bújnak elő, és egészen a kemény fagyok beálltáig jelen vannak. A fűben, a növényeken, a fákon várnak arra, hogy melegvérű emlősök keresztezzék utukat. Ekkor belekapaszkodnak a bőrükbe, és órákon keresztül szívják a vérüket. A legtöbb kullancsot viszonylag könnyű időben észrevennünk és eltávolítanunk, ez azért is fontos, mert kb. 4-5 órával később gyomornedvüket az emlősökbe juttatják, és ekkor történik meg az általuk hordozott kórokozók átvitele, az emlősök megfertőzése.

Magyarországon sok kullancs van, az ország nagyobbik része a közepesen vagy ennél is jobban fertőzött kategóriába tartozik. Mint az az egységnyi területen begyűjthető kullancsok számlálásával készült éves térképen is látható, különösen az ország nyugati felében lakók, balatoni nyaralóval rendelkezők vannak kitéve komoly fertőzés veszélynek.

kullancsterkep

Magyarország kullancstérképe, 2015

kullancs

Magyarországon a két legfontosabb, kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór és a kullancs-encephalitis

lymeA Lyme-kórt bakteriális fertőzés okozza. Védőoltással nem rendelkezünk. Ha gondosan ellenőrizzük a kullancs csípés helyét a csípést követően hetekkel később is, és a mellékelt képen láthatóhoz hasonló kokárda-szerű koncentrikus vörös foltokat észlelünk a bőrön (amely egyébként nem fáj és nem viszket), haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

A Lyme kór diagnózisa könnyű, antibiotikus kezelése egyszerű, az elmulasztott kezelés azonban súlyos és alig visszafordítható ízületi és idegrendszeri következményekkel jár!

kullancstesztAmennyiben megvan az eltávolított kullancs, akár beszáradt állapotban, az alábbi kullancs teszttel (gyógyszertárban pár ezer Ft) elég nagy biztonsággal megállapítható, hogy a vérszívó fertőzött volt-e Lyme-kórral.

A vírusos kullancs-encephalitis jóval, legalább 20-szor ritkábban fordul elő, mint a Lyme-kór. Diagnózisa nehezebb, mert 1-2 hét lappangás után a kezdeti lázas, influenza-szerű tüneteket csak később követik az agyvelőgyulladás tünetei: láz, eszméletzavar, bénulások, görcsök. Encephalitis gyanúja esetén azonnali kórházi kezelés indokolt. A betegség maradandó bénulással, halállal is végződhet.

Szerencsére, ez ellen a betegség ellen rendelkezünk védőoltással! Az oltás jó immunogenitású, jól tolerálható, extrém ritkán okoz mellékhatást. Hacsak nem túlélő tábor előtti utolsó pillanatban jut az eszünkbe az oltás beadatása, javasolt a klasszikus oltási séma betartása : 0, 1 hó, 1 év. Az első emlékeztető 3, a továbbiak 5 évente.

Mind a Lyme-kór, mind a kullancs encephalitis esetében a 6-9 éves korosztály élen jár a megbetegedésben!

Kullancs-encephalitist fertőzött, nyers tehén-, kecske- és juhtejtől is lehet kapni! Ezért, aki tanyasi nyers tejet szeret fogyasztani, feltétlenül oltassa be magát

Így védekezzünk a kullancsokkal szemben

kullancskanalMinden szabadban töltött nap és kirándulás után át kell vizsgálnunk gyermekeink és a magunk testét, haját.

Használjunk kullancsriasztót. Pici gyermekekre lehetőleg természetes alapanyagból előállított sprayt vagy krémet tegyünk, de fontos tudni, hogy ezek hatása pár óra alatt lecseng. A vegyszerek jóval hatékonyabbak, de mérgezőbbek is. Léteznek ultrahangos kullancsriasztók, és vitatott hatású karkötők is. A hosszú ujjú és szárú ruhanemű rekkenő hőségben nehezen betartható tanács.

Igyekezzünk a kullancsokat 4-5 órán belül eltávolítani!

Kullancs-eltávolító kanállal csak a testes, nagyobb élősködők távolíthatók el, akik már jól teleszívták magukat, így kényelmesen alájuk lehet nyúlni.

kullancsfogoA kisebb kullancsok csak csipesszel távolíthatók el. A kullancs csipeszből lehet vágott végűt és hegyes végűt is kapni, szerencsés, ha rugós és forgatható. Óvatosan meg kell csípni a kullancsot a nyakához minél közelebb, és kitekerni a bőrből. Ne húzzuk, mert beszakad a feje és ezzel nő a fertőzésveszély. A kitekert állat épsége, mozgó lábai ellenőrizhetőek nagyító alatt.

Ha nincs a kezünk ügyében speciális kullancs eltávolító eszköz, egyszerű női szemöldökcsipesz is tökéletesen megteszi!

A csípés helyét fertőtlenítsük le (alkohol, Betadine stb.) és legalább 1 hónapig figyeljük.

 kulll

Dr. Külkey Orsolya csecsemő- és gyermekgyógyász háziorvos a Medikidsben szombaton délelőttönként rendel. Időpontotfoglalás itt.

Kapcsolódó tartalmak