Lázas a gyermek? Ezeket érdemes tudni

Lázas a gyermek? Ezeket érdemes tudni

A láz gyermekkorban gyakori, bizonyos szintig hasznos is, ugyanis a szervezet az emelkedett testhőmérséklettel védekezik a kórokozókkal szemben. Láz alatt az immunrendszer gyorsabban működik, a kórokozók pedig lassabban szaporodnak.

Ha a gyermeknek csak mérsékelt láza van, nem ajánlott csillapítani, hiszen ha a szülő túl korán kezdi a lázcsökkentést, a gyermek szervezetének sokkal hosszabb ideig tarthat megküzdeni az adott kórokozóval – mondja dr. Nagy Ilona, a Medikids csecsemő- és gyermekgyógyásza.

Csecsemőknél  a normális testhőmérséklet (hónaljban mérve) 36-37 fok. Hőemelkedés 37-38 fok között áll fenn, mérsékelt lázról 38-39 fokos testhőmérséklet esetén beszélünk. Gyermek esetében a magas láz hónaljban 39 foktól kezdődik, igen magas lázról pedig hónaljban 40,5 fok felett beszélünk.

 

Mit használjunk lázcsillapításra?

Ibuprofen (Nurofen, Algoflex, Brufen,Huma-Ibuprofen, Huma-Profen, Ibuhexal, Ibustar, Ibutop, Nurofen) vagy paracetamol (Panadol, Mexalen, Ben-U-Ron, Mexalen,Panadol, Rubophen) hatóanyagtartalmú  lázcsillapító szirup, kúp, illetve nagyobb gyermekek esetében tablettát. Fontos, hogy a kicsik számára legyen otthon szirup és kúp is, felkészülve arra az esetre, ha a gyermek esetleg hány is. Ezek a szerek általában három hónapnál idősebb gyermeknek adhatók, és vény nélkül kaphatók.

Az antibiotikum nem lázcsillapító, orvosi utasítás nélkül ne adjuk a gyermeknek! Szaliciláttartalmú lázcsillapítók (például aszpirin, Kalmopyrin) sem ajánlottak tízéves kor alatt, és  metamizol tablettát se adjunk 30 kg alatt.  Az újszülöttek és csecsemők esetében mindig kórházi kivizsgálásra van szükség, ha egy csecsemő az első három hónapban lázas, ez ugyanis súlyos betegségre figyelmeztethet. 3-6 hónap közötti csecsemő esetében kórházi kivizsgálásra 39 fok feletti láz esetén van szükség – magyarázza a gyermekorvos.

Magas láz esetén a gyógyszerek mellett csillapíthatja a lázat a hűtőfürdő is, itt azonban nagyon fontos a kíméletesség és a fokozatosság, azaz semmiképpen se egyből hideg vízbe ültessük a gyermeket – figyelmeztet dr. Nagy Ilona. A szakemberek javaslata az, hogy a gyermek aktuális testhőmérsékletével megegyező fürdővizet készítsünk, amelyet aztán fokozatosan hűtsünk, de soha ne 31 Celsius-fok alá. A kellemesen langyos vízzel locsolgassuk a gyermek testét, és figyeljük, hogyan reagál. Ha vacogni, dideregni kezd, azonnal vegyük ki a fürdőkádból, mert a várttal ellenkező hatást válthatunk ki. Ilyenkor a lázas gyermek testét szárazra kell törölni, és egy ideig kitakarva kell hagyni. Lázas gyermeket ne öltöztessük fel, ne takarjuk vastagon, még ha fázik is – int a Medikids gyermekorvosa.

nagyilonadr

Dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász

A láz gyors emelkedése az erre érzékeny gyermekekben lázrohamot, lázgörcsöt válthat ki, 6 hónapos és 6 éves kor között a gyermekek közel 3 százalékánál jelentkezik láz esetén. Ez az állapot különösen kezdő szülők számára ijesztő, hiszen akár eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal, akaratlan vizelet- és székletürítéssel, vagy fokozott váladéktermeléssel (habzó szájjal) járhat. Jellemzően azonban rövid (0,5-2 perces) görcsökről van szó, amelyek spontán elülnek.

A görcs ideje alatt a szülő őrizze meg a nyugalmát, és maradjon a gyermek mellett. Célszerű a gyermeket az oldalára fordítani, a közeléből a veszélyes tárgyakat eltávolítani, feje alá pedig puha alátétet tenni, nehogy beüsse a padlóba. Görcs során tilos bármit is a gyermek szájába adni, illetve ha van benne valami, azt szedjük ki, ügyelve, hogy ne harapjon rá az ujjunkra. Ajánlott feljegyezni a lázgörcs kezdetét és végét, és minden esetben konzultálni róla orvossal – mondja a csecsemő- és gyermekgyógyász.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása szerint a mentőt lázgörcs esetén akkor kell hívni, ha a görcs 5 percnél tovább tart, vagy ha közben a gyermek fejsérülést szenvedett, ha az ajkai utána is kékek maradnak, illetve légzése a görcs után sem rendeződik, a gyermek utána zavartan viselkedik. Ha a görcs ugyan gyorsan elmúlt, megnyugtatásként azért az első roham után a szülőknek szintén ajánlott felkeresniük a gyermekorvost.

 

Kapcsolódó tartalmak

D-vitamin: fontos a pótlás

D-vitamin: fontos a pótlás

A D-vitaminra szinte valamennyi szervünk megfelelő működéséhez szükség van, fontos szerepe van ugyanakkor a csontok épségének megőrzésében is...