Ortopédia

Ortopédia

Mivel foglalkozik a gyermekortopédia?

A gyermekortopédia a csont- ízület- és részben az izomrendszer betegségeivel és azok műtéti- illetve konzervatív kezelésével foglalkozik csecsemőkortól felnőttkorig. A gyermekortopédia feladata (a háziorvosi és védőnői rendszerrel együtt) a gyermekkori ortopédiai betegségek szűrése.

Miért fontos az ortopédiai szűrés?

 Az ortopédiai betegségek túlnyomó többsége nem tartozik a sürgős esetek közé, azonban a gyermek növekedése miatt az életkorral (évek alatt) gyakran rosszabbodnak és kezelésük egyre nehezebbé válik.

A csecsemőkori kötelező szűrővizsgálatok közé tartozik a csípőszűrés, melynek során a veleszületett csípőficam, illetve a csípőízület vápa fejletlenségét (csípő dysplasia, diszplázia) zárjuk ki. A csípőszűréssel egy időben végezzük a végtagok, a gerinc, a nyak általános ortopédiai vizsgálatát. Dongaláb, befelé forduló láb (adductus), nyitott gerinc (spina bifida), ferde nyaktartás (torticollis), veleszületett végtag fejlődési rendellenességek irányában vizsgáljuk a csecsemőt.

82dae600cd1c9fd94c838a67df5bd4b4

A csípőficam szűrés minden újszülött részére kötelező, a csípőszűrés bonyolult mozgásszervi problémák kialakulásától óvhat meg.

A csípőszűrés

A veleszületett csípőficam gyakorisága 0,05%, ilyenkor születés után a combcsont feje az ízületen kívül, ficamos helyzetben helyezkedik el. A csípőficam általában egy egyszerű ortopédiai vizsgálattal felismerhető, ám amennyiben az elváltozás két oldali, a diagnózis sokszor nehéz. A csípőízületi vápa fejletlensége (dysplasia) gyakorisága 0,5-1%, ilyenkor a vápa laposabb, kevéssé tartja helyén a combcsont fejét. Enyhébb esetben a csípő stabilan a helyén van, de a dysplasia alakulását rendszeresen figyelnünk, követünk kell. Súlyosabb esetben a combcsont feje ugyan a helyén van, de kisebb nyomással kimozdítható a vápából, ezt az állapotot azonnal kezelni kell.

Míg a csípőficam többnyire manuális vizsgálattal is kideríthatő, a dysplasia csak ultrahangos vizsgálattal diagnosztizálható.

A fel nem ismert csípő dysplasia csípőficamhoz vezethet, a fel nem ismert csípőficam kezelése 2 éves kor után már nagyon nehéz és többnyire maradandó károsodást okoz. Az időben felismert csípőficam és dysplasia kezelése Pavlik kengyellel, vagy terpeszbetétes rugival történik és időben elkezdve teljes gyógyulás érhető el. Magyarországon a csípőszűrés a kötelező szűrővizsgálatok közé tartozik.

A csípőficam kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak: ha az egyik szülő beteg, mintegy 12%-ban várható megjelenése az újszülöttnél. Farfekvés esetén többszörös az előfordulás. Hajlamosíthat rá a helytelenül végzett pólyázás is, és a kialakulásában a környezeti hatásoknak is szerepe van.

A csípőficam lányoknál 6-szor gyakoribb, mint fiúknál. 1000 gyermek közül általában 1-2 születik csípőficammal. Az esetek 60%-ában a baloldal érintett, 20%-ában a jobb oldal, 20%-ában pedig kétoldali az elváltozás. Az ilyen újszülöttek családjában kb. 15%-ban találunk halmozott előfordulást.

Egy egyszerű szűrővizsgálat, amely komoly bajoktól megóvhat!

Az időben felismert és helyesen kezelt enyhe csípőficam néhány hónap alatt meggyógyulhat. Kezeletlen vagy elhanyagolt esetekben a súlyos elváltozások miatt a gyermek akár mozgáskorlátozottá válhat. A csípőficam későbbi csípőízületi kopásos betegségre (artrózis) hajlamosít. Ilyenkor csak a csípőprotézis beültetése oldhatja meg a mozgászavart.
A szülés után a világrahozott csípőficam eseteinek kisebb része esetleg spontán, de többnyire a megfelelő kezelésre teljesen meggyógyul a csecsemőkor folyamán. Sokszor mégis kialakul, idővel súlyosbodik.
Sajnos komoly bonyodalmakhoz vezethet, ha későn kerül szakorvoshoz a gyermek. A csípő rendellenes fejlődési esetén, ha csak 3-4 hónapos korban fedezik fel, a korrekció gyakran komoly erőfeszítést, sok esetben későbbi sebészeti beavatkozást igényel. Későbbi életkorban a sebészi beavatkozás jelenthet megoldást.

 

A vizsgálat

Az első szűrővizsgálat közvetlenül a születés után indokolt, újabb (második) szűrővizsgálatot 3-4-hetes korban, majd következőt (harmadik vizsgálat) 3-4 hónapos korban írnak elő. Ficam, vagy ficam gyanúja esetén további kontrollvizsgálatok szükségesek. A csípő szűrővizsgálatnak két módja van:

 • Manuális vizsgálat
  A vizsgálat összetett, az ízületek különböző szakszerű átmozgatásából tud a szakorvos következtetéseket levonni. Az egyik legjellegzetesebb, amikor a csípőízület behajtott térdek mellett történő kifelé és befelé forgatásával egy hallható és érezhető mély roppanás jelzi a ficam meglétét.
 • Ultrahang vizsgálat
  A manuális vizsgálatot kiegészítő ultrahangos vizsgálattal a csípő állapota alaposabban, elsősorban a veleszületett, de tünetmentes kórképek ismerhetőek fel, amelyek idejében felfedezve gyorsabban, kisebb beavatkozással kezelhetők.

A Medikids Gyermekgyógyászati Központban valamennyi vizsgálatra lehetősége van külön-külön is (a manuális vizsgálatot ortopéd szakorvos, a különálló ultrahang vizsgálatot radiológus ultrahang specialista végzi, illetve kérhet egyidejű komplex (manuális és ultrahang) vizsgálatot is. Utóbbi esetén 20% árkedvezményt biztosítunk. 

Csecsemő csípőszűrés – manuális ortopédiai szakorvosi vizsgálat 15.000 Ft
Csecsemő csípőultrahang – radiológiai vizsgálat külön 11.000 Ft
Komplex csecsemő csípőszűrés: manuális vizsgálat és ultrahangos vizsgálat együtt 26.000 Ft helyett 21.000 Ft

Szakorvosaink

 

Dr. Dreissinger Imre

ortopédia
 • hétfő 14-16

Dr. Ráskai Csaba

ortopédia
 • szerda 16-20, péntek 16-20
 

Járáskezdés (önálló járás kezdete után 4-5 hónappal)

Főként azoknál fontos, akiknél valamilyen okból (koraszülés, agyi oxigén hiány, vagy más veleszületett betegség miatt) a járás később (18 hónapos kor után) kezdődik. A gyermek általános járás- és mozgásképéből az izomzat és az idegrendszer betegségeire következtetünk. Ortopédiai kezelésük általában későbbi életkorban kezdődik, de ezeknek a gyerekeknek gondozásba vétele és rendszeres követése nagyon fontos. Gyógytornát, segédeszközöket írunk fel, amennyiben szükséges.

Sántít a gyermek?

 • A panaszait nehezen kifejező gyermek (főleg 2-6 éves korban) sántítása mindig intő jel, a sántítás okát mihamarabb ki kell vizsgálni
 • A sántítást leggyakrabban trauma, vagy a csípő betegségei okozzák

gyermek_ortopediaKisiskolás kor (6-8 évesek)

Ebben az életkorban főként a láb deformitásait (lúdtalp), az alsó- és felső végtagok tengelyeltéréseit (O-láb és X-láb), végtaghossz-különbséget, a gerincferdülés korai típusát, a csípő- és térd betegségeit vizsgáljuk.

Kamaszkor (10-14 évesek)

A gerincferdülés gyakoribb, késői típusa ebben az életkorban kezdődik, felismerése és időben megkezdett kezelése nagyon fontos. A gerinc egyéb betegségeit (Scheuermann betegség, hanyag tartás), az ilyenkor gyakori visszatérő térd- és derékfájdalmakat, a mellkas deformitásait (tölcsérmell, tyúkmell), a túlerőltetéses panaszokat kezeljük.

Mit tegyünk, ha fáj?

 • A gyermek fájdalmát mindig komolyan kell venni, okát vizsgálni kell
 • A „növekedési fájdalom” kizárásos diagnózis, tehát csak akkor mondhatjuk, ha minden más okot kizártunk
 • A két oldali, magától, vagy simogatásra múló, este jelentkező, de a gyermeket éjszaka nem ébresztő fájdalom általában jóindulatú és izom eredetű (túlterheléses)
 • Az egyoldali, éjszaka is jelentkező, pihenésre nem múló fájdalom okát mihamarabb ki kell vizsgálni

 

Időpontfoglalásért kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, a megadott információk alapján kollégáink mielőbb telefonon keresni fogják.
 

Kapcsolódó tartalmak

Dr. Ladányi Anikó

gyermekkardiológus főorvos Dr. Ladányi Anikó a magzati szívultrahang- és gyermekkardiológiai vizsgálatok specialistája újszülött kortól 18 éves...

Dr. Géczy Mária

csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus Dr. Géczy Mária csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus több évtizedes...

Dr. Bacsa Judit

gyermekgyógyász, fül-orr-gégész főorvos Kiemelt szakterülete a fül-orr-gégészeten belül a felső légúti betegségek, a köhögés, a horkolás és a...