Ortopédia

Ortopédia

Gyermek ortopédiai szakrendelésünk keretében a veleszületett láb-deformitások, a lúdtalp konzervatív és műtéti kezelését, csípőszűrést, csípőficam kezelését, gerinc deformitások (Scoliosis és Scheuermann), gyermekkori csípőbetegségek kivizsgálását és kezelését biztosítjuk.

Csípőszűrés

A csípő és a combcsont beízesülésénél található ízület veleszületett fejlődési rendellenessége. Különböző fokozatai vannak, a csupán laza ízülettől a vápa és a combfej formai, szögbeli, méretbeli eltéréséig, illetve a fej vápán kívüli elhelyezkedésének mértékétől és irányától függően.

A csípőficam a csípőízület egy részének rendellenes fejlődését jelenti, mely következtében a combcsont ízületi feje kimozdítható a csípőízület vápájából. A ficam lehet részleges vagy teljes, előbbi esetében a kapcsolat a két ízület között részlegesen fennáll, utóbbi esetén a kapcsolat teljesen hiányzik.

Kialakulásában elsősorban örökletes tényezők játszanak szerepet. A méhen belüli élet idején zajló fejlődési zavar következtében keletkezik, gyakran egyéb fejlődési rendellenességek is kísérik az elváltozást.

82dae600cd1c9fd94c838a67df5bd4b4

A csípőficam szűrés minden újszülött részére kötelező, a csípőszűrés bonyolult mozgásszervi problémák kialakulásától óvhat meg.

A csípőficam kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak: ha az egyik szülő beteg, mintegy 12%-ban várható megjelenése az újszülöttnél.

Farfekvés esetén többszörös az előfordulás. Hajlamosíthat rá a helytelenül végzett pólyázás is, és a kialakulásában a környezeti hatásoknak is szerepe van.

A csípőficam lányoknál 6-szor gyakoribb, mint fiúknál. Előfordulási aránya Európában 0,5-2%, 1000 gyermek közül általában 1-2 születik csípőficammal. Az esetek 60%-ában a baloldal érintett, 20%-ában a jobb oldal, 20%-ában pedig kétoldali az elváltozás. Az ilyen újszülöttek családjában kb. 15%-ban találunk halmozott előfordulást.

A vizsgálat

Szakorvosok szerint az első szűrővizsgálat közvetlenül a születés után indokolt, újabb (második) szűrővizsgálatot 3-4-hetes korban, majd következőt (harmadik vizsgálat) 3-4 hónapos korban írnak elő. Ficam, vagy ficam gyanúja esetén további kontrollvizsgálatok szükségesek.

A csípő szűrővizsgálatnak két módja van:

  • Manuális vizsgálat
    A vizsgálat összetett, az ízületek különböző szakszerű átmozgatásából tud a szakorvos következtetéseket levonni. Az egyik legjellegzetesebb, amikor a csípőízület behajtott térdek mellett történő kifelé és befelé forgatásával egy hallható és érezhető mély roppanás jelzi a ficam meglétét.
  • Ultrahang vizsgálat
    A manuális vizsgálatot indokolt esetben kiegészítendő ultrahangos vizsgálattal a csípő állapota alaposabban, elsősorban a veleszületett, de tünetmentes kórképek ismerhetőek fel, amelyek idejében felfedezve gyorsabban, kisebb beavatkozással kezelhetők.

A Medikids Gyermekgyógyászati Központban mindkét vizsgálatot végezzük: dr. Dreissiger Imre és Dr. Ráskai Csaba, illetve dr. Karádi Zoltán várja pácienseinket.

 

Rendelési idő

Hétfő 14-16 óra és szerda 15-19 óra

Szakorvosaink

 

Dr. Dreissinger Imre

ortopédia
  • hétfő 14-16

Dr. Ráskai Csaba

ortopédia

Árak

Ortopédiai rendelésünk árai 
Első vizsgálat 20 perc 15 000 Ft
Kontroll vizsgálat 20 perc 12 000 Ft

Egy egyszerű szűrővizsgálat, amely komoly bajoktól megóvhat!

Az időben felismert és helyesen kezelt enyhe csípőficam néhány hónap alatt meggyógyulhat. Kezeletlen vagy elhanyagolt esetekben a súlyos elváltozások miatt a gyermek akár mozgáskorlátozottá válhat. A csípőficam későbbi csípőízületi kopásos betegségre (artrózis) hajlamosít. Ilyenkor csak a csípőprotézis beültetése oldhatja meg a mozgászavart.

A szülés után a világrahozott csípőficam eseteinek kisebb része esetleg spontán, de többnyire a megfelelő kezelésre teljesen meggyógyul a csecsemőkor folyamán. Sokszor mégis kialakul, idővel súlyosbodik.

Sajnos komoly bonyodalmakhoz vezethet, ha későn kerül szakorvoshoz a gyermek. A csípő rendellenes fejlődési esetén, ha csak 3-4 hónapos korban fedezik fel, a korrekció gyakran komoly erőfeszítést, sok esetben későbbi sebészeti beavatkozást igényel. A kényszerpozíciós (kengyel) kezelést ma már nem alkalmazzuk, a kengyel ugyanis károsíthatja a combfej fejlődését, egészséges növekedését. Emiatt a csecsemő 5-6 hónapos kora után a sebészeti beavatkozás jelenthet megoldást.

Időpontfoglalásért kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, a megadott információk alapján kollégáink mielőbb telefonon keresni fogják.
 

Kapcsolódó tartalmak

Dr. Ladányi Anikó

gyermekkardiológus főorvos Dr. Ladányi Anikó a magzati szívultrahang- és gyermekkardiológiai vizsgálatok specialistája újszülött kortól 18 éves...

Dr. Géczy Mária

csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus Dr. Géczy Mária csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus több évtizedes...

Csorba Emőke

gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus autogén tréner, fókusz tréner Csorba Emőke hatodik éve foglalkozik gyermekpszichológiával, kezdetben...