Uroflow – hólyagfunkció vizsgálat

Uroflow – hólyagfunkció vizsgálat

Mit jelent az urodinámiás (uroflow) vizsgálat?

Az alsó húgyúti urodinámiás vizsgálatok a húgyhólyag működésének műszeres vizsgálatát jelentik, segítik a vizelési zavarok mögött rejlő szervi vagy funkcionális okok felismerését. Emellett a már felismert okok kezelése során nagy segítséget jelentenek a terápia hatékonyságának követésében.

Kiknél szükséges az uroflow vizsgálat elvégzése?

Az uroflow vizsgálat a vizelési zavarok komplex diagnosztikájának részét képezi. A tünetek részletes megbeszélését követően dől el, hogy szükséges-e a hólyag működésének műszeres vizsgálata.

Javasolt lehet az elsődleges éjszakai bevizelés kivizsgálása során, a másodlagosan megjelenő éjszakai bevizelés során, még nagyobb jelentőséggel bír a nappali vizelési panaszok fennállása esetén, például: gyakori vizelés, sürgető vizelési inger, vizelet elcsepegés a vizelés előtt, vagy a vizelést követően, ritka vizeletürítés, szakaszos vizelés, folyamatos vizeletinkontinencia, visszatérő húgyúti fertőzések.

 

Kiknél végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálathoz szükséges a gyermek kooperációja. Alapvetően azon gyermekeknél végezhető el, akik képesek a vizelési inger jelzésére, felszólításra tudnak vizeletet üríteni.

A vizsgálat menete

A vizsgálat nem invazív, nem fájdalmas. Időtartama kb. 2-3 óra.

A gyermekeknek 2 vagy 3 alkalommal kell egy speciális (hagyományos WC-re emlékeztető) készülékbe vizeletet üríteni, az otthon is szokásos módon (ülve, vagy állva). Minden vizelést követően ultrahang segítségével megmérjük, hogy a húgyhólyag teljesen kiürült-e. Ha nem, akkor meghatározzuk a reziduum (maradvány) mértékét.

A vizsgálat a tünetektől függően zajlik, de legtöbbször meghatározzuk a maximális vizelési inger, illetve az első vizelési inger melletti vizelési paramétereket. Információt kapunk a maximális funkcionális hólyag kapacitásáról, a vizelési áramlási paraméterekről, a hólyag ürüléséről. A vizsgálat során speciálisan képzett asszisztens segíti a gyermekeket, szükség esetén gyermeknephrológus bevonásával.

A vizsgálatok alatti várakozás során a szülőnek a gyermek aktuális vizelési panaszairól szóló kérdőívet adunk, amely segíti a tünetek, eredmények pontos értékelését. A kérdőív az alábbi linken letölthető, előre kitölthető (ez abban az esetben különösen fontos, ha a gyermeket olyan személy kíséri, aki nem észleli a gyermek panaszait közvetlenül).

 

Letöltendő és kitöltendő vizsgálat előtt

Szakembereink

kelen-kata-dr.png
Kedd 17-20, Csütörtök 17-20

Dr. Kelen Kata

gyermekgyógyász, nefrológus szakorvos
Zsofi-kocka.png
Kedd 17-20

Waldhӓusel Zsófia

asszisztens

Árak

Gyermeknefrológiai vizsgálatok árai:
Kivizsgálás 15000 Ft
Kontroll 10000 Ft
Uroflow vizsgálat (vizelet kiáramlás ill. hólyagfunkció műszeres vizsgálat) 25000 Ft
Uroflow műszeres hólyagfunkció vizsgálat a Medikids páciensei számára (nálunk végzett nephrológiai szakorvosi vizsgálatot követően) 19000 Ft

A vizsgálat értékelése

A 2 vagy 3 alkalommal történő vizelést követően a vizsgálati eredményeket (vizelési görbéket, áramlási paramétereket) gyermeknephrológus szakorvos értékeli, ezt követően a szülővel történő konzultáció keretében terápiás javaslatot tesz.

urofl kepMit kell hozni a vizsgálatra?

A vizsgálat során a gyermekeknek több alkalommal kell vizeletet üríteni, így kérjük, hogy hozzanak magukkal olyan folyadékot, amit a gyermek szívesen fogyaszt (leginkább víz, vagy hideg tea javasolt, a szénsavas, rostos italokból nagy mennyiséget, rövid idő alatt nehezen fogyasztanak el). A vizsgálat értékeléséhez szükség lesz a gyermek aktuális testsúlyára, testmagasságára.

Amennyiben lehetséges igyekezzenek elérni, hogy a gyermek a vizsgálat előtt, de legalább a vizsgálat napján otthon ürítsen székletet. A székelési inger a vizsgálatot befolyásolja. Amennyiben a gyermeknek a vizsgálat közben van székelési ingere, kérjük azt a vizsgálattól függetlenül végezze el, majd ezt követően újra kezdjék a folyadékbevitelt.

A vizsgálatok alatti várakozás során a szülőnek a gyermek aktuális vizelési panaszairól szóló kérdőívet adunk, amely segíti a tünetek, eredmények pontos értékelését. A kérdőív letölthető, előre is kitölthető (ez abban az esetben különösen fontos, ha a gyermeket olyan személy kíséri, aki nem észleli a gyermek panaszait közvetlenül).

urof

Segíti a vizsgálat menetét, ha a honlapról letölthető folyadéknaplót kitöltve magukkal hozzák! (A vizsgálatot 1 napig szükséges végezni, csak a nappali időszakban, rögzíteni kell minden bevitt folyadékot, pl. víz, tea, leves stb., valamint egy mérőeszköz segítségével az ürített vizeletek mennyiségét egyesével, ml-ben megadva, ehhez a gyermek pisiljen bilibe, vagy a mérőeszközbe közvetlenül! Leginkább a konyhai, mércés, műanyag mérőeszközt ajánljuk.)

Javaslat a vizsgálat előtt:

Kérjük, hogy gyermekével beszélje meg, hogy a vizsgálat nem fájdalmas, amennyire lehet, a fenti leírás alapján, készítse fel a várható eseményekre, így nagyban csökkenthető a gyermek feszültsége. Nagyobb gyermekek esetén lehetőség van rá, hogy a vizsgálat során a vizsgáló helyiségben egyedül maradjanak, vagy paraván mögött vizeljenek. Kisebb gyermekek esetén, a szülői jelenlét megnyugtató a gyermekek számára.

katazsofi

 

Kedves Doktornő! Fiam kérésére továbbítom Önnek levelét. Talán emlékszik rá, az uroflow vizsgálati csoportban volt, szerencsére nem talált nála semmilyen elváltozást. Akkor arra bíztatott, hogy folytassuk a csepp-csengő használatát és hamarosan eredménye lesz. Megvallom, nem igazán hittem már ebben, nagyon sokat és sokszor próbálkoztunk… Most mégis sikerült. Az a „napok óta” amit fiam a levelében említ, már majdnem egy hónapja történt. Egyszer csak megkért, hogy már ne tegyük fel a csengőt, mert úgy érzi, hogy menni fog nélküle is. Azóta is tiszta minden éjszaka (igazából már több mint egy hónapja, mert már a csengő elhagyása előtt sem volt nedves pizsama). Mindenki nagyon boldog, de főleg ő. Ezért is jött azzal egyik reggel, hogy szeretne Önnek levelet írni, így hát lefotóztam amit írt és csatoltam ehhez a levélhez. Köszönjük a segítségét! Köszönjük a sok bíztatást, amit kaptunk! Sok szeretettel és üdvözlettel, Erzsébet

Kedves Doktornő!
Fiam kérésére továbbítom Önnek levelét.
Talán emlékszik rá, az uroflow vizsgálati csoportban volt, szerencsére nem talált nála semmilyen elváltozást. Akkor arra bíztatott, hogy folytassuk a csepp-csengő használatát és hamarosan eredménye lesz. Megvallom, nem igazán hittem már ebben, nagyon sokat és sokszor próbálkoztunk… Most mégis sikerült. Az a „napok óta” amit fiam a levelében említ, már majdnem egy hónapja történt. Egyszer csak megkért, hogy már ne tegyük fel a csengőt, mert úgy érzi, hogy menni fog nélküle is. Azóta is tiszta minden éjszaka (igazából már több mint egy hónapja, mert már a csengő elhagyása előtt sem volt nedves pizsama). Mindenki nagyon boldog, de főleg ő. Ezért is jött azzal egyik reggel, hogy szeretne Önnek levelet írni, így hát lefotóztam amit írt és csatoltam ehhez a levélhez. Köszönjük a segítségét! Köszönjük a sok biztatást, amit kaptunk!
Sok szeretettel és üdvözlettel, Erzsébet

Gyermeknefrológia

Az éjszakai bepisilés három-négyéves korig sok gyermeknél előfordul még, semmi rendkívüli vagy kóros nincs ebben. Ha a probléma öt-hatéves kor felett, netán iskolás korában is fennáll, érdemes szakszerű figyelmet fordítani rá. Az éjszakai bepisilés Magyarországon körülbelül 90.000 kisgyermeket érint, egyaránt lehet szervi és lelki eredetű. A probléma kezelése során fontos tehát mind a fizikai, mind a pszichológiai tényezőket megvizsgálni. A Medikids Gyermekgyógyászati Központban a pontos, hatékony feltárást és kezelést  nephrológus szakorvos, Budapest egyetlen magán gyermekgyógyászati uroflow műszeres vizsgálata, és szükség esetnén klinikai szakpszichológus is segíti. TOVÁBB A GYERMEKNEFROLÓGIA OLDALRA

Urológia

A Medikids gyermekurológiai szakrendelésén ellátható betegségek

fertőzéső betegségek- gyulladások, külső nemi szervek eltérései, húgyúti rendszer elváltozásai, húgyúti kövesség, szűrés, gondozás, tanácsadás, húgy- és nemi szervek sérülései. TOVÁBB OLVASOM

Sebészet

A leggyakrabban előforduló gyermeksebészeti kórképek diagnosztikája:

  • Lágyéksérv (hernia inguinalis), vízsérv (hydrokele testis et funiculi), köldöksérv (hernia umbilicalis), hasfali sérv és gyengeség (hernia supraumbilicalis, epigastrica, rectum diasthasis).
  • Here leszállás zavarai, rejtett heréjűség (cryptorchismus, retentio testis).
  • Fitymaszűkület és letapadás (phimosis et adhesio cellularis preputii), kisajak összenövés, összetapadás (adhesio labii minoris).
  • Középső és szélső nyaki sipoly ill. ciszta (fistulae et cystae colli medialis et lateralis), rövid nyelvfék (frenulum breve linguae), pilonidalis járat (sinus pilonidalis).
  • Benőtt köröm, bőr és lágyrész elváltozások, naevusok, haemangiomák, fibromák sebészeti ellátása.
  • Krónikus székrekedést, krónikus hasfájást és véres székletet okozó sebészeti kórképek tisztázása  (fissura ani, polypus ani, Meckel diverticulum, appendicits chronica, hirschsprung betegség, IBD, cholelithiasis.).
  • Mellkasdeformitások értékelése (pectus excavatum et carinatum).
  • Sebészeti beavatkozást igénylő urológiai kórképek kiértékelése: hypospadiasis, obstruktív uropátiák (stenosis uretero-vesicalis, stenosis pyelo-ureteralis, hátsó urethra billentyű), kettős vese rendszer, veziko-ureterális reflux betegség.

Időpontfoglalásért kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, a megadott információk alapján kollégáink mielőbb telefonon keresni fogják.

 

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Baba-mama torna, Babamasszázs

Baba-mama torna, Babamasszázs

A baba-mama tornára azokat az édesanyákat várjuk, akik nem szeretnék, illetve nem tudják másra bízni gyermeküket, közös élményre vágynak, és...

Laborvizsgálat gyermekeknek

Laborvizsgálat gyermekeknek

● vérvétel érzéstelenítéssel ● ● gyermekbarát labor, rendelő és játszószoba ● ● tapasztalt gyermek szakasszisztens ● ● sorban állás és várakozás...

Betegjogi képviselő

Betegjogi képviselő

Az intézményben az Ön területileg illetékes betegjogi képviselője: LENGYEL INGRID telefon: 06 20 4899 609 e-mail cím: lengyel.ingrid@obdk.hu...