Védőoltási szaktanácsadás

Védőoltási szaktanácsadás

A Medikids Gyermekgyógyászati Központban teljes körű védőoltási szaktanácsadással állunk pácienseink rendelkezésére.

Szülőként mindannyiunk számára gyermekünk biztonsága a legfontosabb. Az élet minden területén törekszünk a teljes védelemre, egyre többet foglalkozunk az egészséges táplálkozással, a megfelelő közösség, legjobb iskola kiválasztásával.

De mit tudunk a fertőző betegségek megelőzéséről?

Egy fiatal szülő már csak nagyszülei elbeszéléséből ismerheti a klasszikus fertőző betegségeket. Nem látja a szomszéd gyermekeket torokgyík következtében meghalni, vagy poliovírus fertőzés következtében lebénulni. Nem szenvedte végig a kanyarót  és – hála a védőoltásoknak – nem ismerhet olyan családot, ahol a magzat anyai rubeola fertőzés következtében károsodott.

Manapság a szülők nem a fertőző betegségtől, hanem az oltóanyag kiváltotta misztifikált reakcióktól féltik gyermeküket. Ma még nem mérhető le annak a kára, hogyan sérülhet a kötelező védőoltási rendszerünkkel fenntartott járványmentesség abban az esetben, ha az oltási hajlandóság csökken. Kevesen tudják, hogy a populáció átoltottsága jelenti a társadalom biztonságát. Egyre többeket nem érint felelősséggel, hogy az egyéni védelmet a gyermekek számára annak a közösségnek a közel teljes mértékű átoltása jelenti, amelyben élnek.

Dr_Kulcsar_Andrea_2015001

Dr. Kulcsár Andrea gyermekgyógyász, infektológus főorvos, védőoltási szaktanácsadó: “minél korábban kezdjük a védőoltások alkalmazását, annál korábban alakíthatunk ki hatékony védelmet”.

Társadalmunk minden oltott tagja hozzájárul az úgynevezett nyáj védettséghez, ahol az oltottak tömege védi az oltatlanokat, sérülékenyeket.

A világ több területén, és a környező európai országokban nem működik tökéletesen a védőoltási rendszer, ezért még mindig kanyaró, rubeola járvány zajlik. A klasszikus fertőző betegségek nem tűntek el, mellettük súlyos következményekkel járó egyéb fertőzések okoznak járványügyi gondot (pneumococcus, meningococus). A kórokozó nem ismeri az ország határait, és minden esetben megtalálja a fertőzésre fogékonyakat, éppen ezért a mai fiatalok is könnyen megismerkedhetnek a kanyaró okozta agyvelő gyulladással, és a rubeola magzat károsító hatásával.

A védőoltással megszerezhető egyéni védelem nem tökéletes és nem tart élethosszig. Egy magas szintű közösségi védettség hosszú távú fenntartásával lehet az egyéni védettséget fokozni, mert a tömeg védettségével megakadályozható a kórokozó terjedése.

Felmerül a kérdés, ha hazánkban eltűntek a megelőzhető fertőző betegségek, nincsenek  járványok, akkor miért szükségesek még mindig az oltások.  Számos példa van arra, hogy azokon a területeken, ahol egy betegséggel szembeni oltást a kívánatosnál kevesebben kapják meg, megjelenik a már elfeledettnek hitt fertőzés.

Sokan vallják, hogy a természetes immunitás – azaz amikor átvészelünk egy betegséget – jobb, mint az oltással megszerezhető védelem, mert örökre szól. Ugyanakkor igaz, hogy egyes betegségek súlyos, maradandó szövődménnyel, olykor halállal is járhatnak . Ki tudja előre megmondani, hogy a bárányhimlő adott betegnél  súlyosan, akár életveszélyesen zajlik-e majd vagy probléma nélkül vészeli át a fertőzést? Hazánk élenjáró volt a védőoltások bevezetésében, alkalmazásában.

Ezt a hagyományt folytatjuk akkor, ha a járványügyi helyzetnek, az egészséggazdasági szempontoknak aktuálisan megfelelő oltási rendszerhez alkalmazkodva, felelősségteljesen részt veszünk az oltási rendszerben, és ezen felül élünk az egyéni védelem lehetőségével is.

A legvédtelenebbek a gyermekek, közülük is a csecsemők, akiknél az anyai ellenanyagok, és a szoptatás ellenére is súlyos, nagy kárt okozó fertőzések következhetnek be.

Az oltóanyagok a kórokozók speciális részecskéit tartalmazzák, melyek fertőzést nem okoznak, de az immunrendszer kórokozóként ismeri fel őket és ellenanyagokat termel ellenük. Az ellenanyagok „parkolva” várják a valódi kórokozót és fertőzés esetén számukat megsokszorozva azonnali támadást intéznek a betolakodók ellen.

A gyermekeknél a közösség a legnagyobb veszélyforrás. Egy bölcsődei, óvodai közösségben szinte megállíthatatlanul végigvonul a fertőzés, a kórokozók terjedése akadálytalanul zajlik a fogékony gyermekek között és környezetükben egyaránt. A beteg gyermekkel foglalkoznak a felnőttek, így a fertőzött gyermek, a környezetében lévő felnőtteket is veszélyezteti. Mivel nem tarthatjuk örökre izoláltan gyermekeinket, egyéb módon kell védőpajzsot adnunk. A védekezés kardinális eleme a védőoltás.

A védőoltások minden esetben súlyos, sok esetben életet veszélyeztető fertőzések elleni védelmet biztosítanak. A megelőzésben, csakúgy, mint a gyógyításban használt minden eszköznek és gyógyszernek, az oltóanyagoknak is biztonságosan kell hatékony védelmet eredményezni. Nem lehet nagyobb kockázata a megelőzésnek, mint magának a betegségnek! Nem okozhatunk nagyobb kárt azzal, hogy megpróbáljuk elkerülni a betegséget, ahelyett, hogy átvészelnénk azt!

 

Mikor forduljon infektológus szakorvoshoz, védőoltási tanácsadóhoz?

 • Ha védőoltásokkal kapcsolatos kérdései vannak: adott oltás indokoltságáról, esetleges veszélyeiről, mellékhatásairól, bakteriális illetve virális oltóanyagokkal kapcsolatos bármely kérdés esetén.A megelőzendő fertőzéssel nincs tisztában és többet szeretne tudni.
 • Családot tervez vagy várandós és megelőzhető fertőzést szeretne elkerülni. Gyermekének tervezi a fertőzések megelőzését és tájékozódni szeretne.
 • Alapbetegségben szenved és felesleges, fertőzés jelentette terhet előzne meg tudatosan.
 • Oltást követő nemkívánatos esemény fordult elő családjában, gyermekénél, vagy attól tart.
 • Utazást tervez és szüksége van utazási tanácsadásra, védőoltásra.
 • Gyermeknél lázzal, kiütéssel járó betegség, fertőzés gyanúja esetén.
 • Ha hosszabb ideje (hetek óta ismeretlen eredetű lázas állapot áll fenn, és az elvégzett fizikális és laboratóriumi vizsgálatokkal nem sikerült az állapot okát kideríteni.
 • Enterális, légúti fertőzések gyanúja esetén.
 • Állatokról-emberre terjedő betegségeket, kullancsok által terjesztett kórképek gyanúja esetén.

Dr. Kulcsár Andrea rendelése a Medikidsben: KEDD 16-19 óraKulcsar_01_rtl

Naponta szembesülve az elkerülhető szenvedésekkel — védőoltással megelőzhető fertőzések következményeivel — következetesen a megelőzés aktív képviselője lettem. Védőoltási szaktanácsadóként feladatom az oltásokkal kapcsolatos események értékelése, olthatóság eldöntése, egyéni oltási tervek készítése speciális körülmények között (immunológiai sérülés, súlyos alapbetegség, allergia stb.). TOVÁBB 

Mikor forduljon hozzánk?

Ahhoz, hogy a védőoltások immunológiai hatása megfelelően érvényesüljön, és az esetenként több alkalmas konzultáció létrejöhessen, érdemes indulás előtt legalább 6 héttel felkeresnie szakorvos tanácsadónkat. Ismétlő oltást elégséges egy héttel az indulás előtt felvenni, sárgaláz elleni oltásra indulás előtt legkevesebb 10 nap szükséges.

Az ön szakorvosa

Dr. Kulcsár Andrea infektológus főorvos, védőoltási szaktanácsadó, a terület egyik legnagyobb országos és nemzetközi szaktekintélye. Tagja a hazai Oltásbiztonság Csoportnak, a Vaccine Safety Attitudes Training and Communication szervezetnek, az Országos Epidemiológiai Központ Vakcinácinológiai Tanácsadó Testületének, továbbá a Magyar Infektológiai és Mikrobiológiai Társaság vezetőségi tagja. Országos feladatköre a Védőoltási Tanácsadói Hálózat szakmai felügyelete. Tovább olvasom…

Árak

Védőoltási szaktanácsadás
Védőoltási szaktanácsadás, komplex felmérés, személyes konzultáció 60 perc  17.000 Ft
Családtervezési oltási konzultáció 60 perc 17.000 Ft
Védőoltási tanácsadás online  6.000 Ft
 Védőoltás beadása 2.000 Ft

Időpontfoglalásért kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, a megadott információk alapján kollégáink mielőbb telefonon keresni fogják.

Leggyakoribb védőoltásokkal megelőzhető betegségek

 

 • BCG (Bacillus Calmette-Guérin) – elsődleges mycobacterium fertőzés, agyhártyagyulladás elleni oltás újszülött korban
 • Torokgyík (diftéria), tetanusz, gyermekbénulás ( polio), szamárköhögés (pertusszis): a gyermekkori oltások által kialakított védettség már nem elegendőemlékeztető oltással tartható fenn
 • Hepatitis A (májgyulladás „A” vírustól): bárhol fertőződhet, leginkább fertőzött vízzel, élelmiszerrel, tengeri ételekkel jelenleg hazánkban járvány van) Az oltás 1 éves kortól adható.
 • Hepatitisz B (májgyulladás „B” vírustól): A szexuális úton terjedő rákkeltő vírussal szemben az 1985 előtt születettek még nem kapták még meg ezt a védőoltást kötelező jelleggelnem oltottak kötelezően.
 • Bárányhimlő (varicella)  enyhének tartott, főképp gyermekkor vírus fertőzés. 9 hónapos kortól megelőzhető védőoltással a súlyos szövődményes fertőzés. Övsömör (zoster) a korábbi bárányhimlő vírus újraéledése idős korban előzhető meg védőoltással.
 • Kanyaró (morbilli), rubeola,mumpsz kötelezően oltottak a gyermekek 15 hónaposan és 11 évesen. A mai fiatal felnőttek védettségét a fertőzés ellen gyermekvállaláskor, járványhelyzetben javasolt ellenőrizni és fogékonyság esetén az oltás ismétlése szükséges.
 • Vírusos agyvelőgyulladás: kullancs terjesztette agyvelőgyulladás ellen 1 éves kor felett lehet, 5 éves kortól javasolt oltani.
 • Agyhártyagyulladás: vírus okozta (kullancscsípés), járványos (baktérium) Gennyes agyhártyagyulladás: pneumococcus és Haemophilus baktérium okozta fertőzés (kötelező oltás csecsemőkorban). Meningococcus (járványosan terjedő gennyes agyhártyagyulladás) jellemzően C,B szerocsoport hazánkban. Ezen felül a W135, Y, A szerocsoportok változó megjelenéssel a világban. Ajánlott oltások 25 éves kor alatt, különös tekintettel csecsemő és serdülőkorban.
 • Tífusz, malária: számos országban előforduló komoly betegségek A hastífusz elleni oltás utazáskor (Ázsia, Afrika) és bizonyos foglalkozás esetén (szennyvízzel foglalkozók) válhat szükségessé.
 • Méhnyakrák: a HPV vírus okozta fertőzésen a nők 80%-a átesik élete folyamán, de a vírus veszélyt jelenthet a férfiak esetében is. Húgy és nemi szervek rosszindulatú rákos, és jó indulatú szemölcsös megbetegedésének hátterében leggyakrabban a Humán papilloma vírus áll. 2014 –től a serdülők iskolai kampányoltást kaphatnak. Minden szexuálisan aktív embernek javasolt, a rendszeres nőgyógyászati urológiai rákszűrés mellett az oltással is védekezni.
 • Influenza szezonálisan szükséges 6 hónapos kortól alkalmazható. Különös tekintettel a várandósság időszakára és újszülöttek környezetének. Alapbetegségben szenvedőknek, őket ápolóknak.
 • Pneumococcus baktérium tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, középfülgyulladás megelőzésére szolgál. Csecsemők kötelező oltásán felül javasolt oltás 50 éves kor felett, és alapbetegségben szenvedőknek
 • Sárgaláz: Utazás esetén lehet kötelező oltás (Afrika, Dél Amerika)
 • Veszettség megelőzése utazáskor jöhet szóba. Állatkontaktus esetén a sérülés jellegétől függően az ellátó orvos és a hatóság dönt az oltás szükségességéről.

 

 

Ha online védőoltási tanácsadást szeretne, kérjük tegye fel kérdését itt. Szakemberünk, Dr. Kulcsár Andrea főorvos 48 órán belül válaszol kérdésére. 

Az online védőoltási tanácsadás ára 6.000 Ft. Amennyiben szakorvosunk bonyolultabbnak  ítéli meg esetét annál, hogy online konzultáció során kimerítő választ adhasson, illetve esete további kérdéseket vet fel, személyes konzultációt ajánlhat Önnek. Ebben az esetben az online tanácsadás díja természetesen levonásra kerül a konzultáció díjából.

Alábbiakban kérdése mellett adjon meg minél több információt űrlapunk mezőiben. Válaszadása nem kötelező, ugyanakkor segíti orvosunkat, hogy pontosabban átlássa az ön esetét, és pontos választ is adhasson. Azokra a kérdésekre válaszoljon, amelyek relevánsak az ön esetében (pl. ha nem utazással kapcsolatos védőoltási tanácsadást szeretne, akkor hagyja figyelmen kívül az utazási tervekkel kapcsolatos kérdéseket).

 • Kérjük, az Ön nevét adja meg. Amennyiben gyermeke számára szeretne védőoltási tanácsadást kérni, azt az alábbi mezőben jelezheti.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, doc, pdf, odt.
  Ha kérdésével kapcsolatos dokumentumot szeretne csatolni kérdéséhez, kérjük, itt tegye meg.