Vérvétel előtt: így készítsük fel a gyermeket

Vérvétel előtt: így készítsük fel a gyermeket

Magyarázzuk el, mi, miért és miként történik majd a vizsgálat során. Jó, ha hagyunk rá elég időt, hogy hozzászokjon a vizsgálat gondolatához. El is játszhatjuk a vizsgálatot szerepjáték formájában, akár úgy, hogy vele együtt vizsgálunk meg egy babát vagy plüssállatot – ez is sokat segít abban, hogy a gyermek ne szorongjon, és a vérvételt ne kényszerű tortúraként élje meg. Minél inkább tudja a vérvétel előtt, hogy mi fog történni, annál nyugodtabb lesz.

Az esetek zömében a gyermek számára fontos, hogy a szülő végig mellette maradjon a vérvétel során.

Válaszoljunk őszintén a kérdéseire, és azt is nyugodtan mondjuk el, hogy a laborvizsgálatok olykor nekünk sem a kedvencünk, de félni felesleges tőle: tapasztalt és kedves nővérnő végzi a vérvételt, érzéstelenítő krém fájdalommentessé teszi a szúrást, nem tart majd soká, illetve a vérvétel előtt és után sok játékkal játszat, vagy mesét is nézhet a Medikids Gyermekgyógyászati Központban.

Vérvétel előtti napon különösen fontos, hogy a gyermek sok folyadékot igyon: előző napon bármilyen folyadékot, a vérvétel napján (reggelén) viszont már csak vizet, ha éhgyomri vizsgálatra jönnek. Csak akkor fontos éhgyomorral jönni a vérvételre, ha vércukor vizsgálat, illetve vércukor terhelés történik. Minden más esetben ehet-ihat a gyermek vérvétel előtt.

kiccLab1 Clipboard01

 

Vérvétel érzéstelenítéssel, tapasztalt gyermek szakasszisztensek által

A Medikids Gyermekgyógyászati Központban

  •  a vérvétel fájdalommentességére törekszünk: a szúrás előtt érzéstelenítő krémmel minimalizáljuk a vérvétel kellemetlenségét – Emla krém segítségével a bőr felszíni érzéstelenítését végezzük a szúrás előtt.
  • a vérvételt tapasztalt gyermekasszisztens végzi: a felnőttekénél jóval vékonyabb és érzékenyebb gyermekvénák speciális figyelmet, tudást és rutint igényelnek – munkatársaink többéves kórházi szakmai tapasztalattal (többek között PIC újszülött osztályos tapasztalattal) rendelkeznek, kimondottan gyermekekre specializálva.
  • egész nap nyitva tartunk: hétköznapokon 7:30 és 20 óra között, szombaton 7:30 és 14 óra között várjuk legkisebb pácienseinket is laborvizsgálatokra. Éhgyomri vérvételt 7:30 és 10:30 között, nem éhgyomri vérvételt egész nap végzünk.
  • nem kell sorban állnia, várakoznia: egyeztessen előre időpontot munkatársainkkal online a medikids.hu címen, vagy telefonon a 06-20-330 10 21 számon.nincs szüksége beutalóra, hogy bármilyen laborvizsgálatot elvégezzünk.
  • az eredményeket elküldjük email-ben.

Emla

A Medikids Gyermekgyógyászati Központban a teljes laborvizsgálati mintavétel paletta rendelkezésére áll. Emellett teljes vérkép, vizeletvizsgálat, és mikrobiológiai mintavételre is van lehetőség. Diagnosztikai lehetőségeink a rutin jellegű vizsgálatoktól a speciális diagnosztikai módszerekig terjednek.Medikids Laboratórium gyermekeknek

 

Kapcsolódó tartalmak